Slutövningen kan liknas vid en verklig insats där man utsatts för problemlösning inom hela konfliktspektrat – från humanitära insatser till väpnad strid. Rollspelare har agerat på ett bra sätt. Det har på ett mycket realistisk sätt prövat såväl tålamod som funktionskunnande och kunskapen om insatsreglerna hos soldater och befäl. Dessutom är det första gången som man övat hela stridsgruppen, från det Operativa högkvarteret, OHQ via Force Headquarters, FHQ och hela vägen genom bataljon, kompani och plutoner ner på gruppnivå och enskild soldat.
Imponerad
Lokalbefolkningen har uttryckt sin förtjusning över att få se det moderna försvaret och dess spjutspets öva i sin närhet. Carina Lidholm, från Tidaholm, är imponerad av dem som vill vara med i internationella insatser.
– Ja, jag beundrar de som är med och tycker det är ett jättebra jobb de utför när de vill åka ut i världen och hjälpa till.
Utmanande förutsättningarna bjöds redan i inledningen av övningen genom ett snöoväder som la ett decimetertjockt snötäcke över övningsområdet. Förbandet inledde samtidigt förflyttning från de bakre baserna fram till insatsområdet. Väglaget och en del skadefria dikeskörningar orsakade en del förseningar dock inte värre än man kunde hantera.
Verklighetstroget
Övningen har genomförts som en riktig insats. Förbandet har fått uppgifter från högre chef som man löst efterhand. Exakta tidpunkter har därför inte gått att förutse eftersom chefen prioriterar bland sina uppgifter bland annat i förhållande till tillgängliga resurser, hotbild och det underrättelseunderlag som finns. Övningen blir dock bli ett märkbart inslag i statsbilden när man väl påbörjar sina insatser. Militär fordonstrafik har också varit ett omfattande inslag i trafikbilden och i anslutning till övningsområdena har även luftrummet nyttjats flitigt. Ett stort antal insatser är gjorda med JAS 39 Gripen. Helikoptrar har understött insatserna och två Kroatiska helikoptrar har stått för avancerad sjuktransport, så kallad Medevac.
Vi har det som krävs!
Nordic Battlegroup har en mängd förmågor, från infartsposten till avancerade kompetenser på kirurgitroppen. Alla är lika viktiga för helheten och förbandets möjligheter att nå framgång vid eventuell insats.
– Vi har utrustningen, vi har personalen och vi har nu övat i snart sex veckor under hösten. Nu kan vi sätta ihop de förband och förmågor som EU behöver. Vi har helt enkelt en verktygslåda fylld av den flexibilitet och de förmågor som behövs för att lösa uppgifterna, avslutar Stefan Andersson.