Estniska vakter nöjda med samarbetet

I samarbete med svenska soldater har den estniska vaktplutonen skött bevakningen av Högkvarterskompaniets gruppering på F 17 i Ronneby . Efter mer än en månads övning med Nordic Battlegroup avslutar de nu sitt uppdrag.

Rünno och Sergej är väldigt nöjda med samarbetet i NBG Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
Snart ska den estniska plutonen lämna Sverige och fortsätta med övningar på hemmaplan.
Snart ska den estniska plutonen lämna Sverige och fortsätta med övningar på hemmaplan. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
Sergej saknar sin familj men vill gärna komma tillbaka någon gång i framtiden.
Sergej saknar sin familj men vill gärna komma tillbaka någon gång i framtiden. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
Snart ska den estniska plutonen lämna Sverige och fortsätta med övningar på hemmaplan. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
Sergej saknar sin familj men vill gärna komma tillbaka någon gång i framtiden. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten

– Det har varit jättebra, nu har vi äntligen fått igång kommunikationen på riktigt och till och med lärt oss ett och annat svenskt ord, berättar förste sergeanten Sergej Fedosejev.
 Hemma i Estland är han bevakningschef för en pluton och känner att det inte är mycket som skiljer sig ifrån att vara med i NBG.
– Militärlivet är i princip detsamma oavsett vart man befinner sig.

Sergej antog utmaningen att gå med i NBG utan någon tvekan. Enligt honom är det viktigt att samarbeta med andra länder och vara en del av den verksamhet som verkar för fred och rättvisa. 
– Visst var en anledning till varför jag sökte mig hit att jag ville få nya perspektiv, men jag vill också hjälpa världen, det är mitt jobb.

I den estniska plutonen finns även sergeanten Rünno Tikk. För honom var arbetsuppgifterna som bevakningssoldat relativt nya. Innan han gick med i NBG arbetade han främst i ett köksteam i den estniska armén men tycker att inpasseringskontroll är minst lika roligt.
– Jag har känt att jag vill vara en del av det här, den här verksamheten är verkligen något som behövs säger han.

Nu återvänder plutonen hem och fortsätter med träningen på hemmaplan.
– Jag måste säga att jag saknar min familj en aning men jag är beredd att komma tillbaka hit om det skulle behövas, det har vart jättekul säger Sergej Fedosejev.

Båda soldaterna är eniga om att samarbetet mellan Sverige, Norge, Finland och Irland har fungerat väldigt bra och vid en skarp situation väntar inga samarbetsproblem.
– Det är mycket vi har gemensamt förutom att vi arbetar på ungefär samma sätt i det militära. Dessutom har vi ungefär samma klimat så vi känner oss lite som hemma här, avslutar Rünno.