En utsträckt hand

Soldater virar in rädda och omskakade personer i filtar medan deras kamrater samtidigt kan vara i strid. Nordic Battlegroup övas i hela konfliktskalan från humanitära insatser till väpnad strid. Under måndagen fick delar av stridsgruppen träna på att hantera en utsatt befolkning.

En utsatt kvinna tröstas av en väninna efter att ha räddats av NBG-soldater i ett moment där humanitära insatser övades. Foto: Martin Bylund/försvarsmakten
En invånare förs snabbt i säkerhet av soldater ur det finska skyttekompaniet.
En invånare förs snabbt i säkerhet av soldater ur det finska skyttekompaniet. Foto: Martin Bylund/försvarsmakten
En gripen motståndare leds bort från platsen.
En gripen motståndare leds bort från platsen. Foto: Martin Bylund/försvarsmakten
En invånare förs snabbt i säkerhet av soldater ur det finska skyttekompaniet. Foto: Martin Bylund/försvarsmakten
En gripen motståndare leds bort från platsen. Foto: Martin Bylund/försvarsmakten

Militärer ska inte bara kunna kriga, de ska även kunna ta hand om lokalbefolkning som på ett eller flera sätt behandlas illa. I ett konfliktdrabbat område är det viktigt att de mänskliga rättigheterna upprätthålls. I övningens scenario har motståndsmän i drygt två dygn härjat i ett område, där de kränkt civilbefolkningen med misshandel och svåra övergrepp. Ett finskt skyttekompani var den första gruppen som stötte på svårigheterna denna morgon.

Omhändertagande

En skottsalva från en byggnad överraskade när de närmade sig området. Motståndsmän anföll från flera håll. Elden besvarades och flera kunde gripas.
När truppen väl kom in till huset hittade de utsatta civila som suttit som gisslan och blivit utsatta för övergrepp. Soldaterna tog hand om de rädda och förvirrade personerna och satte dem i säkerhet.
– Soldaterna säkrade huset och tog hand om oss. De skötte sig bra, säger Markus Abrahamsson, som spelade en av de tillfångatagna.

Komplicerade uppgifter samtidigt

Ämnet är känsligt, men därför väldigt viktigt att öva menar Johan Linn, som arbetar med att utvärdera olika moment under övningen.
– Det är påfrestande för soldaterna när de stöter på sådana uppdrag, säger Johan Linn.
Han menar att det blir en stor blandning mellan uppgifter, i ena stunden blir soldaterna beskjutna och andra stunden måste de ta hand om en mycket omskakad befolkning.

Truppen upprättade en plats där de civila kunde pusta ut i trygghet en bit utanför det drabbade området. Att kunna tröstas på en säker plats är en viktig förutsättning för att slippa känna sig rädd.
– Jag är väldigt nöjd med soldaternas insats, trots att det är en mycket svår uppgift klarade dom det bra, säger Carl-Fredrik Svederberg, övningsledare.