Efterfrågad styrka

På campen i insatsområdet i det fiktiva landet Southland förbereder sig soldaterna i Nordic Battlegroup för att snabbt ge sig iväg mot en närbelägen stad. I staden härjar en milisstyrka. De har tagit över ett fabriksområde och håller personer fångna under tortyrliknande former.

Mats Hessel och hans son passade på att stanna till på torget och ställa frågor. Foto: Martin Bylund/Försvarsmakten
Carina Lidholm uttryckte sin beundran över dem som vill åka ut i världen och hjälpa till.
Carina Lidholm uttryckte sin beundran över dem som vill åka ut i världen och hjälpa till. Foto: Martin Bylund/Försvarsmakten
Soldaterna i Core Battalion smög sig bland annat fram genom det närliggande villaområdet.
Soldaterna i Core Battalion smög sig bland annat fram genom det närliggande villaområdet. Foto: Martin Bylund/Försvarsmakten
Carina Lidholm uttryckte sin beundran över dem som vill åka ut i världen och hjälpa till. Foto: Martin Bylund/Försvarsmakten
Soldaterna i Core Battalion smög sig bland annat fram genom det närliggande villaområdet. Foto: Martin Bylund/Försvarsmakten

De civila invånarna i staden har hitintills inte märkt av stridigheterna så mycket. Det beror på att händelserna här bara är på allvar för den militära styrkan. På frågan vad boende i Tidaholm, som är platsen för det fiktiva spelet, tycker om att ha militärer i staden, utbrister någon förvånat
– Jasså, är ni här? Jag trodde nästan att det hade blivit inställt.

Information på torget

Försvarsmakten fanns på plats med personal på torget i centrala Tidaholm under lördagsförmiddagen. Detta för att ge lördagsflanörerna information och möjlighet att ställa frågor om övningen och om Försvarsmakten i allmänhet. Barn och vuxna nappade på chansen att provsitta pansarterrängbil 6, som i dagligt tal kallas Galten. Det är det splitterskyddade militärfordon som skyttesoldaterna i Core Battalion bland annat förflyttar sig med.

Bra övningsmiljö

Carina Lidholm, som var ute på stadens gator och sålde lotter under lördagen, tycker det är stort att det finns de som vill vara med i internationella insatser.
– Ja, jag beundrar de som är med och tycker det är ett jättebra jobb de utför när de vill åka ut i världen och hjälpa till. 

Förståelsen för att man måste öva var överlag stor bland stadens invånare. Johan Liljegrahn, som tidigare arbetat som yrkesofficer, uttryckte bland annat att Tidaholm kan erbjuda en bra övningsmiljö. Behovet att öva i stadsmiljö är nödvändig i och med att det blir vardag för soldaterna vid en insats.   
– I det fall mina barn skulle visa intresse för att göra insats kommer de att få bestämma det helt själva. Jag är varken för eller emot, avslutade han. 

God sak

Några pappor med småbarn som var ute för att handla lördagsgodis tyckte det var spännande med övningen.
– Det gör inget om nattsömnen blir störd någon enstaka gång för det här, öva måste de ju göra och det är ju för en god sak, menade Mats Hessel.
När gänget senare svängde förbi torget och kikade på Galten, tog det inte långt stund förrän ett av barnen ville vidare till affären. Lördagsgodiset var nog av lite högre prioritet än den militära verksamheten.

Soldater bland villorna

När mörkret började närma sig under lördagseftermiddagen anlände det första kompaniet till villaområdet. Beväpnade soldater satt och spanade vid häckar och garage inne bland husen.
Framför infarten till fabriksområdet Furulund hade fler åskådare samlats för att få en glimt av de förväntade stridigheterna. En kille i yngre tonåren undrade, med förväntan i rösten, kommer de snart? 

I detta sammanhang är hans förväntan enkel att förstå, till skillnad mot många andra människor i världen känner han sig trygg med att dessa strider bara är på låtsas.