Begravningsceremoni för stupade Kenneth Wallin

Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm var fylld till sista plats på tisdagseftermiddagen när begravningsceremoni hölls för sergeant Kenneth Wallin som stupade i Afghanistan i oktober.

Begravningsceremoni hölls på tisdagen för sergeant Kenneth Wallin som stupade i Afghanistan i oktober. Foto: Alexander Karlsson/Combat Camera

Anhöriga, vänner och kollegor ur afghanistanstyrkan FS 19 deltog vid den stämningsfulla akten. Arméns jägarbataljon medverkade som hedersvakt, kistvakt och honnörsvakt. Med i kyrkan fanns också kontingentschefen för FS 19 Gustav Fahl, där Kenneth tjänstgjorde, och Olof Granander, chef för hans hemmaförband I 19 i Boden.

Helge Stålnacke, garnisonspastor på Bodens Garnison, I 19, höll i ceremonin. Han talade om Kenneth Wallin som en kille som ställde upp för dem som var svaga och var mån om att hjälpa andra.

– Kenneth Wallin gjorde en enorm insats för de utsatta i Afghanistan. Han trodde på fred, rättvisa och demokrati för det afghanska folket, sa Helge Stålnacke.

De anhöriga hade framfört önskemål om vilken musik som skulle spelas i kyrkan. Livgardets dragonmusikkår framförde flera stycken, bland andra ”Tears in heaven”, ”A whiter shade of pale” och ”My way”. ”Balladen om den blå baskern” och ”Öppna landskap” sjöngs av solisterna Sarah Aspenström och Jimmy Linnér.

Deltagarna sjöng psalmerna Det gungar så fint, Bred dina vida vingar och Som en härlig gudomskälla som Kenneth Wallin själv tyckte mycket om.

När mullen lades på kistan sköt honnörsvakten från Arméns jägarbataljon två honnörssalvor utanför kyrkan.

Efter att deltagarna fått ta ett sista farväl bars kistan ut av kistvakt. En minnesstund hölls sedan på Ersta terrass.

Samtidigt med begravningen i Sverige samlades förbandet FS 19 på Camp Northern Lighs i Afghanistan för att hedra sin stupade kamrat med en minnesceremoni.