Vi är alla soldater

"I den militära utbildningen görs det ingen skillnad om man är tjej eller kille, alla är på samma nivå och behandlas utifrån samma förutsättningar", säger Viktoria Gvozdenovic, 19. Hon och hennes stridskompanjon från livkompaniet befinner sig på Tåme skjutfält och väntar att få göra sin första övning med skarp ammunition.

Viktoria Gvozdenovic och hennes övningspartner rengör sina vapen, AK5. Foto: Rebecca Lundbäck och Juliana Mäkeläinen
Elin Alexandersson och Michaela Fahleson tycker att det är en väldigt rolig utbildning.
Elin Alexandersson och Michaela Fahleson tycker att det är en väldigt rolig utbildning. Foto: Rebecca Lundbäck och Juliana Mäkeläinen
Vid stridsmomenten jobbade de parvis.
Vid stridsmomenten jobbade de parvis. Foto: Rebecca Lundbäck och Juliana Mäkeläinen
Elin Alexandersson och Michaela Fahleson tycker att det är en väldigt rolig utbildning. Foto: Rebecca Lundbäck och Juliana Mäkeläinen
Vid stridsmomenten jobbade de parvis. Foto: Rebecca Lundbäck och Juliana Mäkeläinen

Hur är det att vara kvinnlig soldat?

“Att vara tjej vid livkompaniet i Boden är för det mesta roligt. Visst kan det vara påfrestande när man inte kan prestera fullt ut. Som till exempel när man inte förstår eller orkar med. Det bästa är att vi blir behandlade lika”, säger Viktoria Gvozdenovic.
Viktoria är en av fem tjejer på sin pluton. Hon berättar att både tjejer och killar umgås tillsammans och oftast logementsvis.

Att ge upp finns inte

På plats i Tåme finns även två andra tjejer från samma pluton, Elin Alexandersson och Michaela Fahleson, båda 19 år. De tycker att soldatutbildningen är jätterolig och lärorik och berättar att de får genomföra olika övningsmoment. Utbildningen består bland annat av exercis, alltså hur man uppför sig, hälsar, står och hanterar sitt vapen. Övningar kan även vara att krypa i lera, sova i skogen och vara utan mat i flera dagar. Uppgifterna är oftast krävande både psykiskt och fysiskt men man fixar det. Bägge tjejerna var lite oroliga över hur det skulle gå och om man skulle orka med allt i början av utbildningen. Deras uppfattning av att inte orka har ändrats sen dess och Michaela säger, ”Att ge upp finns inte - blir man trött så hjälps vi åt och peppar varandra.