Vardag på campen

På en grusplan, omringad av taggtråd och containrar finns ingenjörkompaniets camp. Här lever 66 soldater under Nordic Battlegroups övning Initial Effort– Vi är ett litet kompani som arbetar tillsammans för att lösa uppgiften, berättar soldat Robert Magnusson. Robert är skytt och förare i en Pansarterrängbil, men arbetar även som signalist.

Ingenjörkompaniets camp under Initial Effort. Foto: Marcus Boberg/informationssoldat
Anton Ek visar träningsredskapen som ingenjörerna har konstruerat själva.
Anton Ek visar träningsredskapen som ingenjörerna har konstruerat själva. Foto: Marcus Boberg/informationssoldat
Robert Magnusson är skytt och förare för pansarterrängbil, han berättar om sin vardag på campen.
Robert Magnusson är skytt och förare för pansarterrängbil, han berättar om sin vardag på campen. Foto: Marcus Boberg/informationssoldat
Anton Ek visar träningsredskapen som ingenjörerna har konstruerat själva. Foto: Marcus Boberg/informationssoldat
Robert Magnusson är skytt och förare för pansarterrängbil, han berättar om sin vardag på campen. Foto: Marcus Boberg/informationssoldat

I olika tält på området finns allt ifrån toalett, dusch, matsal och gym. Vid upprättandet av en camp är stabstältet det mest prioriterade.
– Ledningen vill få upp sitt tält tidigt, så det ska vara klart inom en timme, berättar soldaten Robert Magnusson. Men infartsposten eller gaten som den kallas är också väldigt viktig. Vi måste kunna ta emot besökare och hålla koll på omgivningen. Vi har avlösning en gång i timmen och arbetet roterar mellan oss alla, fortsätter Robert.

En helt vanlig dag

Roberts morgnar brukar gå ganska fort. Det första han gör är att gå till matsalen med varmvattentermosen under armen för att äta frukost. Det är frystorkad mat som bjuds, så kallade ”grönpåsar”.
– Det blir ganska tjatigt med grönpåsen efter några år, skämtar Robert.
Efter frukost gör patrullen i ordning sig för dagen. Om de ska patrullera görs fordonen marschfärdiga, annars går Robert in i sin andra roll som signalist. Då är han placerad i stabstältet där han upprättar samband med de andra plutonerna i kompaniet som rapporterar in information till staben. Han håller även kontakt med de andra kompanierna som ingår i Nordic Battlegroup.

Om gruppen har varit ute på patrull gör de en fordonskontroll och vårdar personlig utrustning när de kommer tillbaka. Om kvällarna brukar soldaterna träna eller umgås i matsalen där de spelar kort eller bara är.
– Livet här på campen är faktiskt rätt bra, avslutar Robert Magnusson och ler.