Utmaningar när NBG närmar sig beredskap

Om knappt tre månader går Nordic Battlegroup (NBG) in i beredskap och vid K 3 pågår förberedelserna för fullt. Samtidigt avslutar den strategiska reserven IA 09 sin beredskap. Två utmanande uppgifter som överlappar varandra.

General Stefan Andersson pratar med kvartermästaren på skvadronen som skall ingå i Nordic Battlegroup. Foto: Caroline Johansson/Försvarsmakten

Chefen för NBG, general Stefan Andersson, träffade i dagarna personalen för att diskutera materielläget och förutsättningarna för att klara övergången från IA09 till NBG 11 
– Intrycket jag får är att man har koll på läget. Man vet vad man har och vad som saknas och man har en plan för hur man ska hantera situationen. Dessutom finns en förståelse för att materiel omfördelas dit där den behövs som mest vilket gör att jag känner mig mycket trygg. Läget verkar stabilt här, säger Stefan Anderson.

”Ett intressant arbete”

Under förra hösten låg fokus på att åka runt till de olika förbanden och stötta dem i rekryteringsprocessen inför NBG, vilken kan sägas var en framgång eftersom man fick dryga femtusen sökande till de 952 tjänsterna. Av de soldater som ingår från K 3 är många redan mycket erfarna med en lång beredskapstid och tjänstgöring i Afghanistan bakom sig. För ett antal i beredskapsförbandet var det inget svårt val att fortsätta som soldat i NBG.
– Jag trivs helt enkelt, säger en av soldaterna i förbandet. Det är ett bra och spännande jobb. Jag har varit ute i det civila livet och arbetat med annat, men bestämde mig för att komma tillbaka till Försvarsmakten eftersom jag tycker att det är ett bra ställe att jobba på. Det ger mig en erfarenhet som jag tror är positiv att ha.
Att det medför en skyldighet att åka utomlands om så krävs ser han inte som någon anledning att tveka:
– Det ingår i anställningen och då är det så. Det är dessutom väldigt intressant och spännande att få se nya platser och uppleva andra kulturer som är så olika från vår egen.

”Core Battalion” – Den stridande bataljonen

K 3 bidrar med soldater och officerare till den så kallade Core Battalion. En skvadron från 31:a Luftburna bataljonen och en underrättelsestab från 32:a Underrättelsebataljonen är vad förbandet sätter upp för uppgiften. Och nu under hösten står övningarna inför dörren, vilket välkomnas av general Stefan Andersson:
– Det ska bli så kul att få komma ut i skogarna och börja öva igen, avslutar han med ett leende.

Intresserad av att arbeta på K 3? Både 31:a Luftburna bataljonen och 32:a Underrättelsebataljonen rekryterar nu personal, delvis till NBG. Här hittar du de lediga befattningarna. Du är välkommen med din ansökan.