Ungdomscamp på Dalregementet

För ett par helger sedan samlades ett gäng ungdomar från 17 år och uppåt i Falun för att genomföra Camp Dalregementet, som äger rum två gånger om året. Syftet med campen är att ge intresserade ungdomar en inblick i Försvarsmakten och förhoppningsvis kunna rekrytera dessa till en kommande GMU (Grundläggande Militär Utbildning).

På Jämmerdalens skjutfält fick ungdomarna avfyra sina första skott. Foto: Ellen Lidegran/Dalregementsgruppen
Utrustade och redo för Camp Dalregementet.
Utrustade och redo för Camp Dalregementet. Foto: Ellen Lidegran/Dalregementsgruppen
Utrustade och redo för Camp Dalregementet. Foto: Ellen Lidegran/Dalregementsgruppen

Vid inryck på fredag eftermiddag välkomnades ungdomarna med middag och installation i logement i ett av regementets kasernhus. De fick hämta ut materiel och efter påklädning och inpackning i skåpen tillbringades kvällen i lektionssalen. Där gick instruktörerna igenom ordningsregler, förväntningar, försvarsupplysning, uppträdande i Försvarsmakten samt grader. Därefter följde en genomgång av enklare former av exercis på kaserngården. Dagen avslutades vid 23-tiden efter kvällsfika och förberedelse inför kommande dagar.

Lördagen startades med revelj klockan 06.00. Efter morgonrutin, packning, visitation och frukost var det dags att ge sig av ut i fält för att lära sig resa tältförläggning. En av hemvärnsplutonerna i Dalarna visade tagande av objekt och eldöverfall. Vapen som användes av hemvärnssoldaterna var bland annat Ak4 med granattillsatts, kulspruta och granatgevär.
”Häftigt, roligt och intressant”, kommenterade ett flertal av deltagarna momentet.

Efter det häftiga momentet med eldöverfallet fick ungdomarna ett pass med sjukvårdstjänst och närkamp. En snabb – och välbehövlig – dusch i kasernen hanns med innan det var dags för tillagning av grönpåsemiddag vid tältförläggningen.

Sista punkten på det fullspäckade dagsschema var vapentjänst med Ak4 på Jämmerdalens skjutfält där ungdomarna fick skjuta sina första skott i liggande position. På kvällen följde förläggningstjänst med kvällsfika och genomgång av eldpost och annat innan det var dags att sova.

Tidigt på söndag morgon hjälptes alla åt att bryta förläggningen och förbereda den så kallade fälttävlan, som tog deltagarna tillbaka till Stenbockshallen och regementsområdet. Där fick deltagarna veta lite mer om försvaret, GMU samt rekryteringsprocessen. Materielvård, avrustning och pizza fick avrunda helgen, som av deltagarna utvärderades som ”mycket intressant och lärorik”.