Syscon – spindlarna i nätet

Syscon, system control, är den enhet som ser till att förbandet har tillgång till Internet, telefon och arbetsnätverk. Just nu har de fullt upp med att bygga upp nya nätverk för de platser där Sverige etablerar nya boenden och arbetsplatser.

Livräddningsutbildningen, som går ut på att lära sig rädda en klättrande kollega med den utrustning som finns till hands, repeteras var tredje månad. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Petter Rodhelind uppdaterar systemen hos geocellen på finska Camp Ville. Varje vecka åker Syscon till de andra camper där det bor svenskar och uppdaterar och underhåller systemen.
Petter Rodhelind uppdaterar systemen hos geocellen på finska Camp Ville. Varje vecka åker Syscon till de andra camper där det bor svenskar och uppdaterar och underhåller systemen. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
– Det har varit ett väldigt intressant arbete här nere, säger Krister Marmdahl som gör sin första utlandsinsats.
– Det har varit ett väldigt intressant arbete här nere, säger Krister Marmdahl som gör sin första utlandsinsats. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Ronny Gripenborn tittar till telefonväxeln som kopplar alla samtal till och från förbandet.
Ronny Gripenborn tittar till telefonväxeln som kopplar alla samtal till och från förbandet. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Petter Rodhelind uppdaterar systemen hos geocellen på finska Camp Ville. Varje vecka åker Syscon till de andra camper där det bor svenskar och uppdaterar och underhåller systemen. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
– Det har varit ett väldigt intressant arbete här nere, säger Krister Marmdahl som gör sin första utlandsinsats. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Ronny Gripenborn tittar till telefonväxeln som kopplar alla samtal till och från förbandet. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten

Det är lätt att ta för givet att telefonen ska fungera när man ringer hem eller att Internet fungerar när man ska skicka ett mejl. Men inget skulle fungera om det inte vore för syscon.
− Vi ser till att alla på förbandet har tillgång till Internet, telefon och arbetsnätverk. Det gäller också underhåll och stöd. Vi är som en helpdesk, säger Tobias Roslund.

Varje morgon kontrollerar syscon att alla system fungerar som de ska. Deras arbete handlar mycket om rutintjänst. Det kan vara att spara backuper och uppdatera antivirus. Men en stor del handlar så klart också om problemlösning. De mest förekommande samtalen till syscon handlar om att Internet eller telefonerna inte fungerar. Men det förekommer så klart också ärenden med skrivare och datorer. Ibland ganska lättlösta sådana.
− Vi är en utbildande funktion också, säger Tobias diplomatiskt.

Just nu sker stora förändringar på förbandet i Kosovo. Antalet personer dras ner i och med KS22 som tar över ansvaret på söndag. Med det är det ett antal som flyttar från campen. Samverkansgrupperna flyttar ut till hus i samhället och ett antal stabsofficerare flyttar till Kfors (Kosovo Force) högkvarters camp Film City. Det innebär så klart jobb för syscon som ska se till att det finns datorer med fungerande nätverk och programvara på de nya platserna. Mycket av det jobbet får de göra från ax till limpa.
− I vissa fall har vi inte fått ner färdiga system från Sverige utan har byggt upp nätverken från början, säger Petter Rodhelind.

På Camp Victoria finns ett torn för lokala radiosystem där syscon utför underhåll. Det kan handla om att byta lampor, antenn eller att läsa av värden. Det händer dock inte så ofta att de behöver ta på sig klätterutrustningen. Under utbildningen i Sverige fick enheten klätter- och livräddningsutbildning. Den måste repeteras och följas upp var tredje månad och då kommer en instruktör ner från Sverige och undervisar.

Petter Rodhelind och Tobias Roslund gör sin andra insats i Kosovo, men för Krister Marmdahl och Ronny Gripenborn är det första gången. 
− Det ska bli skönt att åka hem men det har varit ett väldigt intressant arbete här nere. Jag skulle också ha velat fortsätta med det vi påbörjat, säger Krister och syftar på installationerna i samverkansgruppernas hus och på Film City.