Som en vanlig flygplats

Samantha Liljegren och Rickard Bowin ingår i Nordic Battlegroups flygterminalpluton, som under Initial Effort övar vid Blekinge flygflottilj, F17. Deras arbete på flygplatsenheten som ingår i Expeditionary Air Wing, EAW, innefattar bland annat passagerarhantering och lastning av gods. Transportflygplanet C-130 Hercules är en av deras närmaste arbetskamrater.

På flygterminalplutonen har man byggt upp en flygterminal av tält. Den rymmer säkerhetskontroll och vänthall. Utanför vinkas fraktflygplanet C-130 Hercules in. Foto: Anton Thorstensson/informationssoldat
Samantha Liljegren inväntar C-130 Hercules landning. – Jag gissar på att den landar klockan 17:34.
Samantha Liljegren inväntar C-130 Hercules landning. – Jag gissar på att den landar klockan 17:34. Foto: Anton Thorstensson/informationssoldat
– Nä, jag tror mer på klockan 17:35, sa Rickard Bowin.
– Nä, jag tror mer på klockan 17:35, sa Rickard Bowin. Foto: Anton Thorstensson/informationssoldat
Samantha Liljegren visiterar en passagerare.
Samantha Liljegren visiterar en passagerare. Foto: Anton Thorstensson/informationssoldat
Samantha Liljegren inväntar C-130 Hercules landning. – Jag gissar på att den landar klockan 17:34. Foto: Anton Thorstensson/informationssoldat
– Nä, jag tror mer på klockan 17:35, sa Rickard Bowin. Foto: Anton Thorstensson/informationssoldat
Samantha Liljegren visiterar en passagerare. Foto: Anton Thorstensson/informationssoldat

– Passagerarhantering, eller paxhantering som vi kallar det innebär att visitera resenärer innan de går på flyget. Sen scannar vi deras bagage precis som på en vanlig flygplats, för att garantera säkerheten ombord, säger Samantha Liljegren.
– Vi arbetar i skift. I varje team måste det finnas minst en tjej eftersom tjejer får kroppsvisitera både män och kvinnor, medan killar bara får visitera män, fortsätter Rickard Bowin.

Det är förstås mest militära resenärer som flyger med Hercules. Men ibland händer det att civila ska resa. Där gäller olika regler.
– När man reser i tropp, som militärer ofta gör, är det tillåtet att ha med sig vapen. Det får man inte ha om man är civil, berättar Samantha.

”Passagerarna ska trivas”

I flygterminalens vänthall står bord och stolar. Det finns kaffe, te, saft och kakor. Flygterminalplutonen har på eget initiativ fixat fint.
– Vi vill att passagerarna ska må bra när de väntar på att få gå ombord. Det är skönt att ha något varmt att dricka om det är kallt ute, säger Samantha.

Plutonen ansvarar för att vinka in planet på plattan. De kopplar in markström i planet, som behövs innan piloten stänger av motorerna. Samantha och Rickards uppgift är också att leda passagerarna till och från flygplanet. Ingen får gå på flygplattan utan eskort.

Roligt och varierande

Både Samantha och Rickard tycker att det är roligast att jobba utomhus.
– Det är kul att ta hand om gods som ska lastsäkras i och lossas ur planet. Det är variationen i arbetet som gör det så roligt, säger Rickard och får medhåll av Samantha. Ibland händer det ingenting, och plötsligt så har vi hur mycket arbete som helst.

Samantha gjorde sin värnplikt som flygplatssoldat och trivdes så bra att hon ville fortsätta i Nordic Battlegroup. Det är andra gången Rickard är med i Nordic Battlegroup och flygterminalplutonen.
– Jag fick höra av en kompis att de saknade folk i plutonen. Jag gjorde min värnplikt i en insatspluton, men tyckte att det verkade kul att lära mig något nytt. Jag sökte, kom med och trivs jättebra, säger han.