Soldatkunskaper är grunden till allt

Den 13 oktober genomförde Försvarsmaktens officerare en av årets tuffaste tävlingar: patrullfälttävlan. Det är också en av de mest prestigefulla tävlingarna, då den baseras på soldatkunskaper.

Räddningsmomentet var tungt. Dockorna väger 80 kilo och skulle transporteras över hundra meter. – Fienden har lämnat platsen, hastighet är allt! säger deltagarna. Foto: Katja Öberg-Lundgren/Försvarsmakten
Roligt men jobbigt. Lagandan ger extra kraft och tillsammans tog sig Cecilia Jessen, Magdalena Rydh, Stina Backlund och Maria Lackner runt stridshinderbanan.
Roligt men jobbigt. Lagandan ger extra kraft och tillsammans tog sig Cecilia Jessen, Magdalena Rydh, Stina Backlund och Maria Lackner runt stridshinderbanan. Foto: Katja Öberg-Lundgren/Försvarsmakten
Lv6 tog hem segern. De hade tränat innan och djuplodat på momenten. – Sen är vi ett jämnt lag, ingen är bara bra på en sak, säger Joakim Axelsson, Johnny Ericsson, Oskar Hullegård, Dan Andersson och Kent Hansson.
Lv6 tog hem segern. De hade tränat innan och djuplodat på momenten. – Sen är vi ett jämnt lag, ingen är bara bra på en sak, säger Joakim Axelsson, Johnny Ericsson, Oskar Hullegård, Dan Andersson och Kent Hansson. Foto: Katja Öberg-Lundgren/Försvarsmakten
Den första vården är avgörande för om en person överlever eller inte. Därför utbildas och testas ständigt soldaternas kunskaper i omhändertagande, här i mindre gästvänlig terräng. Laget från P 7 kämpar på.
Den första vården är avgörande för om en person överlever eller inte. Därför utbildas och testas ständigt soldaternas kunskaper i omhändertagande, här i mindre gästvänlig terräng. Laget från P 7 kämpar på. Foto: Katja Öberg-Lundgren/Försvarsmakten
Roligt men jobbigt. Lagandan ger extra kraft och tillsammans tog sig Cecilia Jessen, Magdalena Rydh, Stina Backlund och Maria Lackner runt stridshinderbanan. Foto: Katja Öberg-Lundgren/Försvarsmakten
Lv6 tog hem segern. De hade tränat innan och djuplodat på momenten. – Sen är vi ett jämnt lag, ingen är bara bra på en sak, säger Joakim Axelsson, Johnny Ericsson, Oskar Hullegård, Dan Andersson och Kent Hansson. Foto: Katja Öberg-Lundgren/Försvarsmakten
Den första vården är avgörande för om en person överlever eller inte. Därför utbildas och testas ständigt soldaternas kunskaper i omhändertagande, här i mindre gästvänlig terräng. Laget från P 7 kämpar på. Foto: Katja Öberg-Lundgren/Försvarsmakten

Det flåsas och pustas. Kvistar bryts, gruset skvätter och ljudet av vapen som slår i och tomma magasin som skramlar i magasinfickorna på stridsvästen känns igen.
– Kom igen nu! Bra jobbat! ropas det.

Försvarsmaktsmästerskap Patrullfälttävlan är en årlig lagtävling bestående av både dag- och nattmoment. Lagen ska ta sig till fots mellan olika stationer. Stationerna prövar grundläggande soldatkunskaper såsom avståndsbedömning, handgranatskastning, stridshinderbana, skjutning, sjukvårdstjänst och undsättning av skadad. Nattmomentet syftar till att pröva kartläsning och uthållighet.

Alla behöver vara duktiga

– Svårigheten är att hitta ett bra lag. Alla behöver vara duktiga officerare eftersom det är soldatmomenten på dagen som ligger till grund för vilken startposition man får till natten. För nattens snabbmarsch behöver man därtill fysiskt starka personer och mycket goda orienterare, samtidigt som vi har ett skjutmoment, säger kapten Thomas Berglund, biträdande tävlingsledare och en av segrarna i fjol då Livgardet vann.
– Tävlingen påminner oss om att grundläggande soldatkunskaper är grunden oavsett arbetsuppgift och vare sig man är hemma eller genomför insats utomlands, tillägger överste Håkan Hedlund, chef för Livgardet.

Några lag hann träna inför tävlingen, andra inte. Hur som helst så är alla eniga om att man egentligen ska kunna plocka vem som helst på förbanden för att få ihop ett lag:
– Det här ska ju var och en kunna, säger Frans Wickholm, lagledare för I 19.

Rent damlag

Trängregementet ställde upp med ett rent damlag. Deras mål var att ”sätta bock i kanten” och säga att de klarat det.
– Och ha roligt! tillägger Stina Backlund.
Lagmedlemmarna är inga noviser i sportsammanhang direkt. En tävlar i triathlon, en annan är på världscupsnivå i fäktning.
– Det är ett stort intresse för träning bland oss unga befäl. Det sitter i från militärhögskolan där man hade mycket fys och fick prova olika tjänsteidrotter, säger en.
– Ja, det är vår kultur att träna, säger en annan.

De anländer till stridshinderbanan bra taggade. De peppar och hjälper varandra längs vägen och påminner sig om att ta det säkert. Ingen vill skada sig. Trötta, men glada, springer de i mål.
– Det var en jättebra och rolig bana!

Sen vidare till nästa moment. Nästa gång vi ses är vid Livgardets eget påhittade moment. De tävlande fick åka pansarbandvagn, svara på frågor om terrängen, kasta handgranat och skjuta med pansarskott – allt på engelska. Och där drog damlaget hem högst poäng.

Ung som gammal spelar ingen roll i patrullfälttävlan. Det finns inte utrymme för rutin och erfarenhetslösningar, utan allt ska följa senaste regelmente och fastställda metoder.
– Det märks att folk är taggade. Jag har fått mycket frågor om detaljer för alla vill göra rätt, säger Thomas Berglund.

Stämningen är god och efter varje station tackar lagen för bra moment. Kollegor och gamla studiekamrater återses, lagen delar motgång och medgång, biter ihop, peppar, tar hand om sig själv och sin utrustning. Den som gjorde det bäst och vann mästerskapsklassen var Luftvärnsregementet i Halmstad, Lv 6, följt av Ledningsregementet och Skyddscentrum. Totalt deltog 135 personer.