Soldater från fyra olika regementen medaljerade

Vid en ceremoni i Karlsborg i lördags medaljerades soldater från Ing2, P 4, P 7 och K 3 för sina internationella insatser, i detta fall i Afghanistan. De hade alla ingått i samma styrka under befäl av chefen för 313:e skvadronen från Karlsborg.

Regementschefen på K 3 medaljerar soldaterna för deras internationella insatser. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten
Glada soldater från P 7 efter medaljceremonin i Karlsborg.
Glada soldater från P 7 efter medaljceremonin i Karlsborg. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten
Glada soldater från P 7 efter medaljceremonin i Karlsborg. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten

Strax före klockan 13.00, lördagen den 9 oktober steg spänningen hos de väntande anhöriga och representanter från de olika förbanden framför garnisonskyrkan i Karlsborgs fästning. Plutonen som bara några dagar tidigare anlänt hem till Sverige var i antågande. Till applåder från de anhöriga marscherade styrkan fram med taktfasta steg och fortsatte upp i garnisonskyrkan där alla samlades för ceremonin.

Ceremonin inleddes med att K 3:s regementspastor Mikael Blom höll ett kort korum där han talade om vikten av deras insatser och mänskliga engagemang. Efter en psalm höll regementschefen vid K 3, överste Anders Löfberg ett tal som berömde soldaternas insatser på plats nere i Afghanistan. Han avslutade sitt tal med ”På uppdrag av överbefälhavaren kommer jag nu att tilldela er Försvarsmaktens medalj för internationella insatser”.

Grupp efter grupp medaljerades till fanfarer och den finstämda ceremonin avslutades med välkomstkramar från alla anhöriga på plats. Nu väntar en kort ledighet innan tjänsten tar vid igen.