Soldat i taktiskt psyopsteam

Psyopsförbandet växer och ny personal rekryteras fortlöpande. Förbandet har sedan 2008 ett taktiskt psyopsteam (TPT) tjänstgörande i Afghanistan. Uppgiften är att mana till samarbete hos viktiga målgrupper och därmed öka säkerheten i det svenska ansvarsområdet.

John Sharifi och Linda Karlsson jobbar som soldater i ett taktiskt psyopsteam. Foto: Anders Szili
Att skydda chefen under möten är en viktig uppgift för soldaterna.
Att skydda chefen under möten är en viktig uppgift för soldaterna. Foto: Matte Lundgren/Försvarsmakten
Att skydda chefen under möten är en viktig uppgift för soldaterna. Foto: Matte Lundgren/Försvarsmakten

– Påverkan är vår huvuduppgift och kommunikation är sättet vi gör det på, säger Linda Karlsson.
 
Linda Karlsson och John Sharifi ingår i det team som snart ska åka ner till instatsområdet. De sista veckorna är alltid hektiska och utbildningsdagarna långa. Som förare på teamet måste de kunna mycket mer än sitt fordon. 
 
– Min uppgift är att köra fordonet och skydda mina chefer, men jobbet kräver mer än så. Ju mer jag vet om chefernas arbete desto bättre fungerar teamet. Jag känner att mina erfarenheter är viktiga. Jag har till exempel pluggat på universitetet, även om det inte var ett formellt krav för tjänsten, säger John Sharifi som gör sin andra mission på ett TPT.

Att kunna uppträda och kommunicera rätt vid alla tillfällen är en komplicerad uppgift. Det ställer höga krav på kulturell förståelse och flexibilitet i mötet med människor.

Förståelse för motparten är nyckeln till framgång. Målet är att teamet ska vara experter på kommunikation och påverkan i alla kulturella miljöer. Samtidigt måste de vara utomordentligt goda soldater eftersom de uppträder i skiftande miljöer och kommunicerar med olika målgrupper.

– Det är givande att jobba med människor och kommunikation, säger Linda Karlsson. Hon har studieuppehåll från psykologprogrammet och ser jobbet inom psyops som meriterande.

Teamets soldater får en unik utbildning. Traditionell soldatutbildning som närkamp och strid varvas med psykologi och samtalsteknik.


För närvarande pågår rekrytering till Psyopsförbandet. Läs mer om vad befattningarna innebär och ansök under lediga jobb.