Snacka går ju!

De populära radiopratarna Titti Schultz och Benji Nilsson fick pröva om de hade det som krävdes. Försvarsmakten lät dem prova på militäryrket under en intensiv förmiddag.– Det har varit som en dag på tivoli, men med allvarliga undertoner, sa Titti Schultz efter dagen hos Försvarsmakten.

Titti gav järnet i jägartestet, ivrigt påhejad av Benji. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Ett av momenten var slalomkörning med Stridsfordon 90. Här med Titti vid spakarna.
Ett av momenten var slalomkörning med Stridsfordon 90. Här med Titti vid spakarna. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Artilleripjäsen Haubits 77B ställde höga krav på koordinationsförmåga. Här håller Benji tungan rätt i mun.
Artilleripjäsen Haubits 77B ställde höga krav på koordinationsförmåga. Här håller Benji tungan rätt i mun. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Prata i radio är så klart paradgrenen, här i direktsändning med piloten från F 21.
Prata i radio är så klart paradgrenen, här i direktsändning med piloten från F 21. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Ett av momenten var slalomkörning med Stridsfordon 90. Här med Titti vid spakarna. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Artilleripjäsen Haubits 77B ställde höga krav på koordinationsförmåga. Här håller Benji tungan rätt i mun. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Prata i radio är så klart paradgrenen, här i direktsändning med piloten från F 21. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten

Överraskningen var stor när programledarna plockades upp på flygplatsen i Luleå. Där förseddes de med skottsäkra västar, hjälmar och fördes sedan raskt med beväpnad eskort till Boden. Vid förbanden där genomfördes en rad prövningar i syfte att se om de har vad som krävs.

Slalomkörning med stridsfordon

Militärerna imponerades över Benjis slalomkörning med stridsfordon. Trots att han bara haft körkort ett år så höll han god fart mellan hindren. Att Titti gillade fart och fläkt var tydligt när hon svängde runt med både stridsfordon och en stor självgående artilleripjäs.

Det gick inte fullt lika bra när duon gjorde ett jägartest där de med en ryggsäck som vägde 30 kilo skulle kliva upp och sedan ned från en låda. Ett ärligt försök gjordes från Benjis sida men att mer träning fordras stod klart.

Träffade fyra av fem

Bättre gick det i stridsvagnssimulatorn där Titti träffade och slog ut fyra av fem fientliga mål. Benji var kanske inte lika lycklig när han som laddare skulle skyffla in tunga granater i stridsvagnskanonen medan Titti bara ropade ”fortare-fortare”. Benji är ursäktad att han inte nådde de 3,5 sekunder som den professionella stridsvagnsbesättningen klarar det på.

Full fart mot nästa uppgift

Håret på Titti stod som en kvast när hon och Benji stående i stridsluckorna forsade fram genom skogen mot Rödbergsfortet. Benjis hår saknar den längd som tillåter fladder men lämpar sig bra för fältliv, det gav pluspoäng. Väl uppe på fortet visade en specialutbildad officer från jägarbataljonen i Arvidsjaur hur det går till när man leder in attackflyg mot markmål. Piloten från F 21 i Luleå bekämpade målet med sekundprecision. Han blev nästan svarslös när Titti på stående fot över flygradion bjöd in honom till Stockholm och dessutom bad honom önska skivor i deras radioprogram. Uppskattad var även den lunch och guidning som genomfördes i rödbergsfortets regi.

Avslutningsvis

Bodensarna är vana vid militärer men lyfte ändå på ögonbrynen när en eskortstyrka skyddade programledarna ända in i ENTER galleria där utsändningen av radioprogrammet skulle ske.

Hur gick det då?

Sammantaget kan konstateras att Titti och Benji imponerade. De kanske inte har allt som krävs men den entusiasm och vilja som visades platsar helt klart i Försvarsmakten.

Några spontana kommentarer från programledarna:

”Ett stort tack för allt ni gjort för oss”
”Lyxigt och jävligt roligt”
”Som en dag på tivoli - med allvarliga undertoner”
”Omvälvande”
”Stor professionalism med många omtänksamma människor”


Försvarsmakten rekryterar. Välkommen att se om även du har det som krävs. Gå in på http://www.forsvarsmakten.se/rekrytering