Skolkompaniet tog lärdom av NBG-övning

Även Livgardet är involverade i den övningsserie som Nordic Battlegroup genomför innan de påbörjar sin beredskapsperiod i januari. Bland annat har de anställda soldaterna på Skolkompaniets andra pluton på Livgardet agerat figuranter och motståndare till Nordic Battlegroup under övningen Initial Effort, som ägde rum i Eksjö 19-27 oktober.

Nicklas Landin och Erik Schooner från Skolkompaniet deltog i NBG-övning. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
En figurant ur Skolkompaniet fotograferas av soldater från P4, som ska dokumentera kriminella element
En figurant ur Skolkompaniet fotograferas av soldater från P4, som ska dokumentera kriminella element Foto: Erik Schooner/Försvarsmakten
En figurant ur Skolkompaniet fotograferas av soldater från P4, som ska dokumentera kriminella element Foto: Erik Schooner/Försvarsmakten

Nicklas Landin och Erik Schooner är nyanställda som soldater på Livgardet. Initial Effort är den första stora övning som de deltagit i sedan de blev anställda.

– Våra uppgifter varierade från att genomföra eldöverfall, agera irreguljär motståndare till att agera skadade, civilbefolkning och kriminella element, berättar korpral Schooner.

– Som figurant får man stå ut med att det blir mycket väntan, men momenten var roliga. Vi fick se hur andra svenska och nordiska förband löser uppgifter, till exempel som att bryta en illegal checkpoint. Vi kunde jämföra vilka som gjorde det bäst och vilka lösningar man skulle kunna kombinera, säger korpral Landin.

Vecka 45 är det dags för nästa stora NBG-övning och Livgardet kommer att vara med igen. Tanken är då att Skolkompaniet ska få en mer aktiv roll, som stridande B-styrka (fiende).
– Det är mer givande att få tänka själv och planera sina insatser och vara med och strida. Som figurant har man övningsledare som styr agerandet. Men jag är nöjd med vår insats i Initial Effort. Det är klart att man måste hjälpas åt mellan förbanden, avslutar korpral Schooner.