Säkra – sök – rensa

”Eteenpäin! Etsintä” Kommandon på finska hörs i skogarna runt Eksjö där samträningen av NBG pågår. En av övningarna omfattar säkring av terräng, genomsök av byggnader och omhändertagande av fientliga motståndsmän.

I det kritiska momentet nära huset springer soldaterna snabbt fram för att ta kontroll och inte bli överraskade. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten
En fånge tas under rensningsmomentet, visiteras och förs bort.
En fånge tas under rensningsmomentet, visiteras och förs bort. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten
Soldaterna framrycker under eldgivning längs gatan.
Soldaterna framrycker under eldgivning längs gatan. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten
Den svenske övningsledaren har genomgång efter övning med de finska soldaterna.
Den svenske övningsledaren har genomgång efter övning med de finska soldaterna. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten
En fånge tas under rensningsmomentet, visiteras och förs bort. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten
Soldaterna framrycker under eldgivning längs gatan. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten
Den svenske övningsledaren har genomgång efter övning med de finska soldaterna. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten

På övningsområdet strax utanför Eksjö hörs skottlossning, ljudet från överflygande helikoptrar och kommandon på omväxlande svenska och finska. Två av skyttekompanierna i den Nordiska stridsgruppen övar här och det tredje kompaniet övar skarpskjutning på Skillingaryds skjutfält cirka 6 mil bort.

För två av kompanierna innebär övningsmomentet att först säkra ett område för att förhindra att någon vare sig kommer in eller ut i området. Vägspärrar upprättas och viktiga terrängpartier bevakas. I det nu avspärrade området går övriga förband in för att söka upp fientligt inställda grupper eller personer och omhänderta dessa. I ett av momenten utsätts våra förband för eldgivning av finkalibriga vapen och blir tvungna till att ta upp strid.

Det finska kompaniets första uppgift blir att framrycka mot två ensligt belägna hus och ta reda på om det finns någon där. Framryckningen sker försiktigt genom terrängen, man vet ju inte vad som väntar.

Eteenpäin - Framåt!

Tysta, med bara tecken som kommandon, tar sig soldaterna från Nylandsbrigaden i Finland fram emot den första byggnaden. Man grupperar ett närskydd, en kulspruta som har byggnaden under uppsikt och kan ingripa om något oväntat skulle hända. En annan grupp närmar sig byggnaden längs en svacka i terrängen och en grupp kryper igenom en vägtrumma för att kunna ta sig fram utan att upptäckas på andra sidan av en väg som leder fram emot husen.

Etsintä! - Genomsök!

Nu är man framme vid första huset. Fyra soldater springer snabbt fram med vapnen skjutklara. Klart! Plutonchefen ger ordern ”Etsintä!” och nästa grupp tar sig in i huset. De placerar ut poster vid utrymmen som inte direkt kan överblickas för att därefter genomsöka rum för rum. En person som finns i huset upptäcks och omhändertas. Nu är huset klart och förbandet tar sig vidare mot nästa hus.

– Det känns bra att ha kommit hit till Sverige så vi får öva tillsammans i NBG, säger en av soldaterna i det finska förbandet. Vi har haft en tuff övningsserie hemma i Finland och nu så skall vi vara med på denna och nästa övning här i Sverige innan vi får ledigt för att sedan stå i beredskap från nyår.

Rensa!

Samtidigt som de finska soldaterna övar sitt moment sker tränar soldater från K 3 i Karlsborg lite längre bort på övningsfältet. I denna övning framrycker man fram emot en hussamling när man blir utsatta för beskjutning. Rutinerat söker soldaterna skydd och besvarar elden för att sedan framrycka med eget understöd och ta hand om de fientliga soldater som förskansat sig bakom husen.

Hela övningen är uppbyggd så att den ska vara så realistisk som möjligt och innehåller situationer som soldaterna kan stå inför, någonstans i världen, om det så krävs.