Reppluton håller hjulen rullande

Det är repplutonen på KS21 som ser till att alla fordon, elverk och vapen alltid är i topptrim. Denna styrka tar hand om mekaniska problem, stora som små.

Pär Lundqvist jobbar som motorredskapsmekaniker på KS21. I bakgrunden står den renoverade hjullastaren L120. Foto: Daniel Erlandsson/Försvarsmakten
Christian Kylvik inventerar reservdelssatsen
Christian Kylvik inventerar reservdelssatsen Foto: Daniel Erlandsson/Försvarsmakten
Christian Kylvik inventerar reservdelssatsen Foto: Daniel Erlandsson/Försvarsmakten

Det är en 17 man stark styrka som utgör reppluton vid KS21. Här finns kompetens och verktyg för att lösa de allra flesta problem som kan dyka upp om soldaternas utrustning skulle krångla. Bland annat kyl-, fordons-, vapen- och signalmekaniker samsas om en stor byggnad mitt på Camp Victoria.

− Hjulmutter fack 2, låsbricka fack 3, luftventil hjul fack 2. Orden är Filips som hjälper Christian att inventera reservdelssatsen till kontigentens tunga stridsfordon, Pansarterrängbil 203. När nästa kontigent tar över ska allt vara på plats.

Motorredskapsmekanikern Pär sätter på eftermiddagskaffe och reflekterar lite över missionen. Till skillnad mot hans tidigare mission i KS02 där styrkan var i ett uppbyggnadsskede är KS21 i motsatt stadie.
– Under KS02 tjänstgjorde jag som signalmekaniker och skytt, då rörde vi oss mycket mer utanför campen och skötte allt från reparationer till eskorter, säger Pär.

Nu är istället verksamheten koncentrerad till campens verkstad. Arbetsuppgifterna växlar, från  kabelbrott i signalcontainrar till tungt rep på hjullastare. Just hjullastaren (L120) har tagit upp mycket tid av den här missionen för Pär då växel- och transmissionslåda bytts ut. Även lyft- och hydraulssytemet har fått sig en ordentlig översyn och renovering.

Brandvärnet på Camp Victoria består av frivilliga soldater som hela tiden är beredda på att rycka ut. Dit hör bland annat Pär som frivillig brandman och har varit med på både övning och skarp insats.
– Med brandvärnet har jag gjort en skarp utryckning, det var en skogsbrand i närheten av en fabrik. Vi har också understött andra nationer vid kravallövning.
 
Hemma jobbade han bland annat som elektriker och kraft-/värmetekniker. Pär har även hunnit med att stå i beredskap i knappt två år i militärpoliskompaniet MP01 och kan mycket väl tänka sig fortsätta som mekaniker med anknytning till Försvarsmakten.