Rekordmånga kvinnor utbildas i Kvarn

Ida Johansson, 20, Finspång, är en av 41 unga kvinnor som gör en frivillig militär utbildning i Kvarn. Internationell tjänst ser hon som naturligt om hon fortsätter i Försvarsmakten.– Då vill jag hjälpa genom att vara nära människor, jag åker inte med tanken att jag ska kriga.

Ida Johansson ser sin militära utbildning som en utmaning.
Ida Johansson ser sin militära utbildning som en utmaning.
Ida Johansson ser sin militära utbildning som en utmaning. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Mats Ahlgren har inriktningen klar, fler kvinnor i Försvarsmakten. Han anser att det säkerställer att det blir en bra balans som gynnar hela verksamheten.
Mats Ahlgren har inriktningen klar, fler kvinnor i Försvarsmakten. Han anser att det säkerställer att det blir en bra balans som gynnar hela verksamheten. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Ida Johansson ser sin militära utbildning som en utmaning. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Mats Ahlgren har inriktningen klar, fler kvinnor i Försvarsmakten. Han anser att det säkerställer att det blir en bra balans som gynnar hela verksamheten. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten

När det var traditionell värnpliktsutbildning hade Helikopterflottiljen som mest åtta kvinnor under ett utbildningsår. Nu är siffran 41 av totalt 167 soldater, alltså nästan 25 procent av hela enheten.
– Det är enbart positivt. Jag upplever att det blir en mjukare stämning i grupperna och inte någon machokultur, vilket känns bra, säger Mats Ahlgren, utbildningsledare.
Han tror att det stora intresset från kvinnor har flera orsaker. Han nämner kampanjer som både Försvarsmakten och pliktverket haft.
– Vi kan erbjuda en arbetsplats som innebär många utmaningar, som bland annat internationell tjänst.

Älskar att träna


Ida Johansson kan vittna om att så också är fallet, åtminstone för henne:
– Jag såg det som en utmaning, dessutom älskar jag att träna på olika sätt. Jag hade de militära tankarna under något år, men jag ville känna mig beredd innan jag sökte.
– Jag hade också en bild om att det skulle vara tufft, och det är det, men inte lika tufft som jag trodde.
Nu har Ida Johansson kommit nästan tre månader in i utbildningen och hennes tjänst är kokgruppsbefäl.
– Jag trivs jättebra, men jag har inte ännu bestämt om jag ska fortsätta i det militära.

Bli anställd

Hon och de övriga har sin utbildningsplattform i Kvarn, där de förövrigt också bor under huvuddelen den här tiden. Det här är en av de första kullarna som utbildas frivilligt. Efter årsskiftet kan samtliga som vill göra den grundläggande militära utbildningen, GMU.
Denna omfattar tre månader, därefter - om de blir godkända - finns det möjlighet att gå vidare för att kanske så småningom bli anställd i Försvarsmakten som soldat eller befäl. Det går också att välja Hemvärnet.
De närmaste åren ska cirka 6000 personer årligen rekryteras till Försvarsmakten – framförallt unga människor.