Professionellt kunskapsutbyte

Under tre dagar i slutet av september genomfördes internationellt artillerisymposium, IAS, i Sverige. Försvarsmakten och Artilleriregementet i Boden stod för värdskapet. – Vi är mycket stolta och glada att få anordna detta symposium vilket aldrig tidigare har hänt i Sverige, säger Anders Nyström, artilleriets projektledare.

På uppmonterade bildskärmar hade deltagarna möjlighet att följa händelseförloppen vid en artilleriskjutning. Finalen under symposiets dag två. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Intresset var stort när symposiets internationella deltagare på nära håll hade chans att se Archerpjäsen.
Intresset var stort när symposiets internationella deltagare på nära håll hade chans att se Archerpjäsen. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Publiken hade under den ”svenska artilleridagen” möjlighet att se på granaternas nedslagsplats samtidigt som man fick höra radiokommunikationen men också se sensorernas skärmbilder i fält.
Publiken hade under den ”svenska artilleridagen” möjlighet att se på granaternas nedslagsplats samtidigt som man fick höra radiokommunikationen men också se sensorernas skärmbilder i fält. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Arméinspektör Berndt Grundevik talade om en svensk Försvarsmakt som håller på att förändras med nya materiel- och personalsystem.
Arméinspektör Berndt Grundevik talade om en svensk Försvarsmakt som håller på att förändras med nya materiel- och personalsystem. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Intresset var stort när symposiets internationella deltagare på nära håll hade chans att se Archerpjäsen. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Publiken hade under den ”svenska artilleridagen” möjlighet att se på granaternas nedslagsplats samtidigt som man fick höra radiokommunikationen men också se sensorernas skärmbilder i fält. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Arméinspektör Berndt Grundevik talade om en svensk Försvarsmakt som håller på att förändras med nya materiel- och personalsystem. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

Symposiedeltagarna var ifrån det flesta Nato- och Pfp länder (Partnership for Peace) och hade samlats till ett forum för ett professionellt kunskapsutbyte. Och då främst inom ämnet indirekt eld.
– Symposiet genomförs årligen i olika länder där denna gång stod Sverige som värd. Årets huvudtema var att belysa olika länders artilleriprestationer och se in i framtiden hur de kommer att utrusta, utbilda och organisera sina länders artillerifunktioner. Alltihop är ett stort informations- och erfarenhetsutbyte, säger Anders Nyström.

Arméinspektör Bernt Grundevik var en av de inbjudna. Han berättade om svensk försvarsmakt under förändring med nya materielsystem där Archerpjäsen ingår samt införandet av nytt personalsystem med yrkessoldater i stället för värnpliktiga.

Svensk artilleridag

Under symposiets andra dag fick deltagarna besöka Bodens garnison och få en förevisning vid Boden södra skjutfält. Det bjöds på en fantastisk höstdag som bara vi i norra Sverige kan ha.
Dagen kallades ”svensk artilleridag” och uppgiften var att visa upp ett modernt svenskt artilleri under arbete. Deltagare fick en förevisningen med både granatkastare och den svenska artilleripjäsen Archer. De fick också ta del av ett hur man leder flyget från marken för att bekämpa markmål, Close Air Support. Fyra grupperade artilleripjäser av modell Haubits 77B visade också effekterna av skjutningar med bland annat pansarbrytande projektiler.

Avslut på dag två

Den stora finalen var när symposiedeltagarna fick se de enskilda momenten förevisas på stora uppmonterade bildskärmar i den nybyggda Archerhallen som kommer att ge plats för de nya pjäserna. Samtidigt som det fick se olika system skicka data och höra den radiotrafik som pågick mellan Archerpjäsen och ledande befäl. Och allt detta i realtid.

Norrbottnisk kultur

Symposiedeltagarna fick också en trevlig överraskning då de i en tältkåta fick ta del av norrbottnisk kultur genom att lyssna på en jojkade same samtidigt som de fick smaka på små maträtter från norr.