På rätt spår

Omfattningen av testanläggningen på Norra Kulla utvidgas.

Nu står boogiet på spåret. Foto: Maria Claesson / Försvarsmakten
Här ges klartecken om lossning till maskinföraren.
Här ges klartecken om lossning till maskinföraren. Foto: Maria Claesson / Försvarsmakten
Kontroll av vagnshjulen så att allt står rätt.
Kontroll av vagnshjulen så att allt står rätt. Foto: Maria Claesson / Försvarsmakten
Dan Johansson pustar ut.
Dan Johansson pustar ut. Foto: Maria Claesson / Försvarsmakten
Här ges klartecken om lossning till maskinföraren. Foto: Maria Claesson / Försvarsmakten
Kontroll av vagnshjulen så att allt står rätt. Foto: Maria Claesson / Försvarsmakten
Dan Johansson pustar ut. Foto: Maria Claesson / Försvarsmakten

Swedec har för avsikt att utvidga testanläggningen på Norra Kulla med möjligheter att testa robotar avsedda för ammunitionsröjning. Det blir en unik anläggning som kommer att sakna motstycke nationellt och internationellt.

Som en del i detta projekt har under hösten, genom ett så kallat läglighetsköp, en järnvägsvagn anskaffats. Vagnen kommer på sikt att ingå i den nya testanläggningen.

Med anledning av tyngd och storlek på järnvägsvagnen har först boggiet transporterats från Filipstad till Eksjö. Personal ur garnisonens Övnings- och skjutfältsavdelning stod i arla morgonstund beredda att lasta över boogiet till en sedan tidigare färdigställd räls. Det cirka 30 meter långa spåret har byggts upp vid ett tidigare arbetstillfälle. Arbetet har utförts av Nässjö Järnvägsmuseum på uppdrag av Swedec. Rälsen är återanvänd materiel som Försvarsmakten redan hade i sin ägo.

– Äntligen! Det känns bra att det börjar närma sig slutet på arbetet med det här tåget. Kul att det snart går att använda den här delen av testbanan, uttryckte kapten Dan Johansson, när boggiet stod på plats. 

Nästa del av leveransen, bestående av själva vagnen, förväntas komma till Norra Kulla inom de närmaste veckorna. 

Framtidsplan 

Dan Johansson är lite hemlighetsfull när han pratar om nästa del av utbyggnaden av testanläggningen på Norra Kulla.

– Testbanor för robotar kan vara utformade på alla möjliga sätt men vårt fokus är att på sikt ha en testanläggning som både kan nyttjas för testverksamhet och för utbildning och träning av militära och polisiära enheter. Men nu ska vi koncentrera oss på att få tågkroppen monterad på boogiet, som slutskede av den här delen, avslutar Dan Johansson.