ÖB i riksdagen och på Rosenbad

ÖB Sverker Göranson har under dagen informerat om läget i Afghanistan i riksdagens försvars- och utrikesutskott, och vid ett möte på Rosenbad där han träffade statsminister Fredrik Reinfeldt. Även arméinspektör Berndt Grundevik och insatschef Anders Lindström medverkade.

ÖB höll presskonferens efter mötet med försvarsutskottet. Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten
Medieintresset var stort
Medieintresset var stort Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten
På väg från riksdagen till Rosenbad
På väg från riksdagen till Rosenbad Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten
Medieintresset var stort Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten
På väg från riksdagen till Rosenbad Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten

I samband med mötet på riksdagen hölls en tyst minut till stupade soldaten Kenneth Wallins minne. Efteråt höll ÖB en pressträff.

Ändrad strategi

ÖB informerade om utvecklingen det senaste halvåret och den ändrade strategin för Afghanistan, där svenska trupperna nu mer aktivt än tidigare söker upp motståndare. Syftet med den nya strategin är att afghanerna själva över tid ska kunna ta hand om sin egen säkerhet.

ÖB gav också en noggrann beskrivning av händelserna i lördags, då soldaten Kennet Wallin stupade, och under måndagen då två svenska soldater skadades allvarligt. Sverker Göranson gav sin bedömning av säkerhetssituationen och det militära arbetet i Afghanistan, samt sin syn på framtiden.