Musikkår på skolturné

– Det var jättebra, hojtar en sjundeklassare som just upplevt en konsert med Livgardets dragonmusikkår (LDK).LDK har besökt fem skolor i Mälardalen för att visa upp Försvarsmusiken och Försvarsmakten. En liten turné med siktet inställt på framtida rekrytering.

Matte på Gärdesskolan får lära sig hur effektivt det är att ge order. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten

– Vårt långsiktiga mål är att främja rekrytering till Försvarsmakten, säger Gustav Lundström, som är musikdirektör på LDK. Men jag tycker också att det är bra att vi kan visa upp att Försvarsmakten står för något bra och positivt. Vi möter ungdomar som inte vet något om Försvarsmakten eller som har dåliga erfarenheter av militärer från andra länder.

Det är LDK själva som tagit initiativet till skolkonserterna. De har ringt runt till skolor och berättat att de gärna kommer och spelar och berättar om Försvarsmakten och försvarsmusiken. De har mött elever från fjärde till nionde klass – med olika stor förmåga att sitta stilla och koncentrera sig. Regementstrumpetare Anders Alhbin leder därför ett LDK som anpassat spelningen till detta. Han uppmanar publiken till stor interaktivitet; eleverna får gissa antal toner i en låt, de får gissa vilken låt som spelas och han bjuder på frågor (och svar) både om hästar och exercis. Några elever får till och med komma upp på scenen för att se hur det här med exercis fungerar. Som avslutning på en mindre traditionell spelning med LDK spelar de bland annat Eye of the tiger från filmen Rocky III och Alexander Rybaks vinnarlåt Fairytale från Eurovisionsschlagertävlingen.

– Det har varit väldigt roligt att spela på skolorna. Det är roligt att möta en så entusiastisk publik och lärarna har varit väldigt nöjda. De ser gärna att vi kommer tillbaka, till och med på heldagar för att så många årskurser som möjligt ska få tillfälle att höra vår musik och träffa oss, säger Anders Alhbin. Vi får se i vilken mån vi har möjlighet att möta dessa önskemål.