– Vi har kommit igång bra, men det tar en stund att bygga upp en sådan här bas, berättar bataljonchef Niclas Wetterberg. Det är många system som ska kopplas samman, men allt går enligt planerna.
Bataljonens främsta uppgift är att understödja Nordic Battlegroup, NBG, med logistik och sjukvård. NBG ska klara ett par dygn själva, med så väl sjukvård, drivmedel och mat, därefter måste Logbat tillföra resurser till förbanden
Kvalificerad sjukvårdsresurs
Att gå in i sjukhustältet intill landningsbanan är som att gå in på vilket sjukhus som helst, fast i mindre skala och det doftar ny plast från tältduken. Här finns allt ifrån röntgen till laboratorium och skalpeller, och det finns få uppgifter som inte fältsjukhuset kan genomföra.
– Det vi saknar, till skillnad från ett civilt sjukhus, är specialistkompetenser som till exempel ortopeder och sjukgymnaster. Annars är vi som vilket sjukhus som helst, berättar sjukvårdare Peter Persson.
Stränga livmedelsregler
En bit ifrån sjukhustälten finns koket. De nio kockarna arbetar både med färska råvaror och konserver. De svenska livsmedelslagarna kräver dock aktiv kyla, det gör att det inte går att frakta råvaror så långt.
– Amerikanerna använder sig av torr is med en presenning över när de fraktar mat långt, men det är inte aktiv kyla, så något sådant får vi svenskar inte använda, förklarar förste sergeant Kohlin som arbetar i koket på logistikbasen.
Utbildningen som kockarna får här kan jämföras med en treårig gymnasieutbildning, vi får också ett hygiencertifikat så vi är redo för den civila arbetsmarknaden i restaurangbranschen, fortsätter han.
Upprättandet av logistikbasen gick snabbt, 22 timmar efter att personalen kom till platsen var det nästan klart, allt som fanns kvar att göra var att dra lite el och koppla samman en del system.