Livsavgörande kompetens

Sjukvårdaren Oliver Jansson utgör en viktig del på plutonen Alpha Quebec. Han är en lika stridsberedd soldat som övriga plutonkamrater. Dessutom besitter han en specialkompetens som ofta är livsavgörande, att kunna utföra akutsjukvård på stridsfältet.

Sjukvårdarens insats kan vara livsavgörande, därför är det viktigt att denne befinner sig långt fram i de egna leden. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Att vara sjukvårdare innebär att jobba under svåra omständigheter. Här tar Oliver hand om en fingerad skada under övningsmomentet.
Att vara sjukvårdare innebär att jobba under svåra omständigheter. Här tar Oliver hand om en fingerad skada under övningsmomentet. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Oliver bär på två förbandsväskor, den ena är fäst på benet för att användas så snabbt som möjligt när tiden är knapp.
Oliver bär på två förbandsväskor, den ena är fäst på benet för att användas så snabbt som möjligt när tiden är knapp. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Oliver Jansson gjorde lumpen som jägarsjukvårdare på K 3 i Karlsborg.
Oliver Jansson gjorde lumpen som jägarsjukvårdare på K 3 i Karlsborg. Foto: Alexander Gustavsson / Försvarsmakten
Att vara sjukvårdare innebär att jobba under svåra omständigheter. Här tar Oliver hand om en fingerad skada under övningsmomentet. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Oliver bär på två förbandsväskor, den ena är fäst på benet för att användas så snabbt som möjligt när tiden är knapp. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Oliver Jansson gjorde lumpen som jägarsjukvårdare på K 3 i Karlsborg. Foto: Alexander Gustavsson / Försvarsmakten

Oliver Jansson är en av tre sjukvårdare i plutonen Alpha Quebec som tillhör 311:e luftburna skvadronen som utbildas på Livregementets husarer, K 3 i Karlsborg. Skvadronen och plutonen ingår i Nordic Battlegroup, NBG, som just nu övar i områdena kring Eksjö.

Under sin värnplikt utbildades Oliver till jägarsjukvårdare. Oliver har fått all sin sjukvårdsutbildning i det militära, men hade intresse för ämnet redan innan tiden som värnpliktig. Av elva månaders militärtjänst handlade hela elva veckor om sjukvård för honom.

Första insats kan rädda liv

Olivers huvuduppgift i plutonen är strid. Han är en del av den grupp som rör sig allra längst fram, närmast fienden. Det är under mycket svåra omständigheter som Olivers kunskap kan komma till pass. Om en av soldaterna blir skadad är det Oliver som gör det första livsviktiga insatsen. Därefter förs den skadade kamraten till större säkerhet längre bak i de egna leden. Där lämnar Oliver över uppgiften till nästa nivå i sjukvårdshanteringen, för att sedan springa tillbaka till sina kamrater i det främre ledet och fortsätta striden.

Välutrustad

Förutom sin egen stridsutrustning bär en sjukvårdare på olika förbandslådor fulla med sjukvårdsmateriel. En väska i den större storleken bärs på ryggen. En mindre förbandsväska sitter fast på benet för att vara så lättillgänglig som möjligt.
– Här finns allt från första förband och saxar till stetoskop, säger Oliver och vecklar upp den stora väskan.

Utmanande uppgift

Olivers inställning och tankar om sin befattning är uppenbara, han trivs i NBG:
– Att få vara elitsoldat i en internationell styrka, och samtidigt få chansen att utföra kvalificerad sjukvård känns väldigt utmanande, säger Oliver innan han tar förbandsväskorna och springer till sin pluton för att genomföra ännu ett övningsmoment. Vilket betyder mer träning för att rädda liv. Med andra ord, vara redo för att bland mycket annat uppleva blod, svett och tårar.