Livgardets dragonmusikkår möter Urban Agnas

Ouvertyren till Den flygande holländaren, svensk folkmusik, brittisk programmusik, filmmusik och marschmusik toppat med ett ekvilibristiskt kornettstycke – det blir en fest väl värd namnet när Livgardets dragonmusikkår (LDK) möter Urban Agnas i en brassfest.

Urban Agnas, trumpetare och trumpetprofessor på musikhögskolan i Köln, tar våra militärmusiker till nya höjder.
Urban Agnas, trumpetare och trumpetprofessor på musikhögskolan i Köln, tar våra militärmusiker till nya höjder.
Urban Agnas, trumpetare och trumpetprofessor på musikhögskolan i Köln, tar våra militärmusiker till nya höjder. Foto: Privat
LDK finslipar formen inför brasskonserten.
LDK finslipar formen inför brasskonserten. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
Urban Agnas, trumpetare och trumpetprofessor på musikhögskolan i Köln, tar våra militärmusiker till nya höjder. Foto: Privat
LDK finslipar formen inför brasskonserten. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten

LDK är den beridna musikkåren som rider först i den beridna vaktparaden genom Stockholm till slottet. Men de är så mycket mer, vilket den aktuella brassfesten kommer att visa. Den 21 oktober möter LDK den världsberömde trumpetaren Urban Agnas under en inspirerande och livfull konsert i Sveriges Radios studio 2. Det lovar Björn Nyman, som är konsertmästare på LDK.

– Urban Agnas är väldigt bred som musiker, han har spelat allt från klassisk solo i symfoniorkestrar till blues med Little Mike and the Sweet Soul Music Band. Han är en multimusiker som inte bara dirigerar, utan också coachar och spelar som solist, berättar Björn Nyman.

Björn och Gustav Lundström, som är musikdirektör på LDK, hade både Urban Agnas som lärare när de gick på Musikhögskolan. Nu korsas deras vägar igen.

– Vi bjöd in Urban för att vi vill utvecklas som militärmusiker. Vi tror att kåren kan utvecklas med hjälp av en brassexpert som honom, säger Björn Nyman. LDK har till uppgift att bevara och utveckla den militärmusikaliska traditionen. Grunden för det är att vi kan hantera våra instrument lika väl som en soldat hanterar sina vapen. Genom att föra in nya tankar och övningar behåller vi och utvecklar musikkårens höga musikaliska nivå. 

LDK övar redan nu för att möta Urban Agnas på en hög nivå när han börjar arbeta med kåren några dagar innan konserten. Publiken kan förvänta sig en spänstig och taggad musikkår på brassfesten, som bjuder på stycken spelade i olika ensembleformer, allt från kvintett till fullstort brassband. Missa inte det!