Irländska soldater på plats i Sverige

Det irländska spaningskompani, som är den del av den Nordiska stridsgruppen, NBG 11, anlände under fredagen till Sverige och Karlsborg. Det är cirka 150 soldater som nu ser fram emot övningar i Sverige under fem veckor framöver.

Irländska soldater på plats i Karlsborg. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten
– Vi är glada över att få vara här, sa kapten Freeley från Irland.
– Vi är glada över att få vara här, sa kapten Freeley från Irland. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten
– Vi är glada över att få vara här, sa kapten Freeley från Irland. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten

Förbandet anlände till Sverige med flyg och båt och tog sig därefter snabbt till Karlsborg och Karlsborgs fästning dit de anlände i ett fantastiskt höstväder. Irländarna är en del av underrättelseförbandet ISTAR som sätts upp av K 3 inom ramen för NBG. 

– Vi är glada över att vara här i Sverige och ser fram emot att delta i övningarna. Vi hoppas också att vi skall få lite tid över så att vi kan få del av historia och kultur i området, sa kapten Freeley, en av officerarna i förbandet vid ankomsten till Fästningstorget.

Det finns ytterligare irländska soldater i förbandet. En kvinnlig kapten som skall tjänstgöra i ISTAR-staben anlände för tre veckor sedan till Karlsborg och har därefter tränat tillsammans med svenskarna. Nu väntar två veckors övning i området kring Eksjö i Småland följt av ytterligare två veckor i Skövdeområdet.

Följ övningarna och läs mer om Nordic Battlegroup genom att följa länkarna till höger.