Förberedda för värdering

Den första delen av höstens övningsserie, Bold Lightning är över. Core Battalion som utgör stommen i NBG, har nu förflyttat personal och materiel till övningsområdet i Eksjö för att samträna enheterna inför de kommande övningarna Initial Effort och Joint Action– Det har varit en bra övning för oss, vi har bland annat fått tillfälle att öva ihop med den svenska granatkastarplutonen och det har varit mycket givande, berättar löjtnant Mikko Majava i det finska skyttekompaniet.

Finland bidrar med ett lätt skyttekompani i NBG, under Bold Lightning har de fått möjlighet att samträna med övriga delar av Core Battalion. Under tisdagen var det bland annat vård av fordon och materiel på schemat. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten
– Vi har bland annat fått tillfälle att öva ihop med den svenska granatkastarplutonen, det har varit mycket givande, berättar finske löjtnanten Mikko Majava.
– Vi har bland annat fått tillfälle att öva ihop med den svenska granatkastarplutonen, det har varit mycket givande, berättar finske löjtnanten Mikko Majava. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten
– Vi känner oss väl förberedda inför de kommande övningarna, säger ingenjörsoldaten Anton Andersson.
– Vi känner oss väl förberedda inför de kommande övningarna, säger ingenjörsoldaten Anton Andersson. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten
Major Peder Kjellberg, biträdande övningsledare.
Major Peder Kjellberg, biträdande övningsledare. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten
– Vi har bland annat fått tillfälle att öva ihop med den svenska granatkastarplutonen, det har varit mycket givande, berättar finske löjtnanten Mikko Majava. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten
– Vi känner oss väl förberedda inför de kommande övningarna, säger ingenjörsoldaten Anton Andersson. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten
Major Peder Kjellberg, biträdande övningsledare. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten

Att frakta materiel och personal till ett insatsområde är något som verkligen måste övas. För det finska skyttekompaniet som är en del av Core Battalion innebar tranporten över Östersjön definitivt ingen övning.
– Nej för oss var det skarpt, vi skulle ju få hit materiel och personal och den största utmaningen var att få plats med allt. Vi har verkligen fått stuva med omsorg, fortsätter Mikko Majava.

Vet sin uppgift

En av de enheter som finns med som stöd till Core Battalion är ingenjörkompaniet som utbildas i Eksjö. De har också varit med i samträningen under Bold Lightning.
– Vi känner oss väl förberedda inför värderingen. Det märks tydligt att alla i kompaniet vet sin uppgift, allt flyter mycket bättre än när vi gjorde värnplikten då var allt nytt för alla, berättar soldaten Anton Andersson från Sävsjö.

Samträning

Ett av syftena med Bold Lightning var att öva den så kallade deployeringen, det vill säga transporten till insatsområdet. Precis så som det kommer att ske vid en transport till och inom ett eventuellt skarpt insatsområde.
– Bold Lightning är främst inlagd i övningsserien för att Core Battalion skulle få möjlighet att samträna sina olika enheter, först och främst inför värderingen av förbandet som ska ske under Initial Effort, berättar major Peder Kjellberg, biträdande övningsledare.

– Vi har i stort nått dit vi siktade, personalen har visserligen fått lägga mycket tid till att hantera och förbereda utrustning och fordon. Det är å andra sidan positivt för då är förbandet väl förberett inför Initial Effort och vi behöver inte lägga en massa kraft på materielhantering under den övningen, avslutar major Peder Kjellberg.