Flygande förberedelser

171:a stridsflygdivisionen från Blekinge flygflottilj deltar just nu i övning Joint Warrior 2010. Delar av divisionen ingår i Fighter Unit i Expeditionary Air Wing, EAW, som under 2011 utgör flygvapnets bidrag till Nordic Battlegroup. Under 2010 har divisionen haft ett uppbyggnadsår för att från årsskiftet stå beredskap i sex månader för internationella uppdrag.

Fighter Unit har under övningen Joint Warrior i Skottland fått ett kvitto på att de är i rätt fas i sina förberedelser inför beredskapen med Nordic Battlegroup. Foto: Johan Brolin

Deltagandet i övningen är en av många övningar som genomförs för att bygga upp de förmågor som förbandet ska ha innan beredskapen börjar. Det är också en möjlighet att stämma av hur de ligger till inför en eventuell insats.

Förutom att de första flygningarna i övningen fick ställas in på grund av höga vindstyrkor har det rullat på väldigt bra enligt divisionschefen Michael Lundquist.
– Flygplanen har fungerat väldigt bra och så här långt har vi inte ställt ett enda pass på grund av tekniska fel, berättar han.

De har övat både under den ljusa som den mörka delen av dygnet med engelska och amerikanska Forward Air Controllers där de övat på Close Air Support, CAS – flygunderstöd till markförband.
– De har lett in oss mot mål på två olika skjutfält i norra Skottland, säger Michael Lundquist.

Spaning och flygunderstöd

Huvuduppgiften för Nordic Battlegroup, NBG, är att stå i beredskap under första halvåret 2011.
– Om vi under nästa år får ett uppdrag med NBG så är det troligen i första hand spaning och CAS som kommer att vara de förmågor vi bidrar med. Därför har vi valt att under Joint Warrior lägga tyngdpunkten på just dessa förmågor, säger han.

Under övningen har de även fått möjligheten att flyga mycket under dygnets mörka timmar vilket gör att de fått bra träning att flyga med Night Vision Goggles, en bildförstärkare som monteras på hjälmen.
– Avseende spaningsförmåga har det varit väldigt nyttigt att få möjlighet att öva hela loopen från det att vi på divisionen tar emot en order, som bygger på behov av information från andra förband i övningen, till att lämna en rapport till högre stab. Feedbacken vi har fått från engelsmännen så här långt är att de är imponerade av vad vi levererar, berättar Michael Lundquist.

Övningsupplägget gör även att Mission Support Element får bra i träning i sitt arbete med att stödja piloterna med förberedelser av flygpassen och att lämna rapporter efter genomförandet.

Höstens övningar

Efter Joint Warrior kommer Fighter Unit ur EAW att medverka i övningsserien för Nordic Battlegroup. Den första övningen är Initial Effort 10 som startar 18 oktober och pågår i tio dagar. Det är även första övningen som EAW kommer att öva med alla ingående delar och divisionens roll är framförallt att stödja NBG med spaning och CAS. I november går NBG:s slutövning som heter Joint Action 10 och även där deltar Fighter Unit för att stödja med samma förmågor.

Efter det är det inte många veckor kvar till Nordic Battlegroup, med ingående förband, står i beredskap för Europeiska Unionen som en av två snabbinsatsstyrkor. Det är Nederländerna som tillsammans med Tyskland, Finland, Österrike och Litauen bildar Battlegroup 107 som är den andra snabbinsatsstyrkan för EU.

– Det har varit ett väldigt pressat år med mycket att göra för att förbereda oss inför beredskapen med Nordic Battlegroup. Min bedömning just nu är att vi kommer att nå i mål och vara operabla med samtliga förmågor om resten av året går enligt plan, avslutar Michael Lundquist.