Fältpastorer i NBG samlade

Vid Nordic Battlegroup, NBG, finslipas nu en rad olika funktioner för att vara redo att gå in i beredskap 1 januari 2011. En av dessa är förbandets fältpastorer. En uppgift som ställer speciella och utmanande krav.

Fältpastorer på plats i Enköping. Frv: Markus Weckström, Finland, Dan Mc Carthy, Irland, Daniel Westin och Andrew Holm, Sverige, Tönis Nömmik, Estland samt Bertil Rosén, Sverige. Foto: Rick Forsling/Försvarsmakten
Andrew Holm har varit med förr. Här pustar han ut under ett soldatprov under NBG 2008.
Andrew Holm har varit med förr. Här pustar han ut under ett soldatprov under NBG 2008. Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten
Andrew Holm har varit med förr. Här pustar han ut under ett soldatprov under NBG 2008. Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten

I NBG ingår pastorer från samtliga deltagande nationer. Huvuddelen av dem träffades i mitten av oktober på NBG:s högkvarter, (F)HQ, som finns vid Ledningsregementet i Enköping för att hitta gemensamma arbetsformer. Svenska, irländska, estniska och finländska uniformer fanns representerade hos de sex pastorer som kommit till (F)HQ. Det var första gången som de nya kollegorna träffades.
–Vi kunde dock snabbt konstatera att även om vi har olika bakgrund så är vi mer lika än olika. Praktiska metoder kan kanske skilja lite men i grunden tänker vi på samma sätt, säger Andrew Holm, som är pastor vid (F)HQ.

Var med 2008

Han har själv tidigare erfarenhet från den nordiska stridsgrupp som sattes upp 2008 samt från fyra internationella tjänstgöringar som fältpräst. Arbetet som fältpräst vid en internationell insats handlar inte enbart om att hålla gudstjänster och sköta religiösa uppgifter. Minst lika viktigt är att fungera som ett stöd när det gäller andliga och själsliga frågor och behov.
–Det kan bland annat handla om en faktisk kris till exempel vid en olyckshändelse, men också om att hjälpa till att hantera olika typer av problem eller stress i det dagliga arbetet, berättar Andrew Holm.

Som fältpastor är det viktigt att redan från början finnas med och lära känna förbandet och dess personal, konstaterar Andrew Holm. Under mötet i Enköping gick fältpastorerna igenom en rad olika frågor och scenarier som kan bli aktuella under en insats.
–Det är till exempel viktigt att vara medveten om att vi måste kunna ha förmåga att stödja människor under en allvarlig kris, samtidigt som vi själva är lika berörda av den, säger Andrew Holm.

Variation och utmaning

Även om han har erfarenhet från flera tidigare insatser blir arbetet som fältpastor aldrig rutin, konstaterar Andrew Holm. Uppgifterna och utmaningarna varierar beroende på vilken typ av insats det handlar om och var insatsområdet ligger.
–Men en gemensam utmaning som alltid lockar mig är möjligheten att få arbeta tillsammans med olika typer av människor som man som präst i regel inte träffar i det vanliga kyrkliga sammanhanget, säger Andrew Holm .