Eldig dans möter taktfast marsch

Arméns musikkår (AMK) har inlett ett spännande samarbete med nya artister på dansscenen: Neijdens danskompani. – Kompaniet består av dansare som nyligen avslutat eller håller på att avsluta sin utbildning på Danshögskolan i Stockholm, berättar Anders Rydström, trombonist i AMK och projektledare för Dansgalan med Neijdens danskompani.

Söndagen den 31 oktober klockan 15.00 blir det dansgala i Berwaldhallen. Foto: Försvarsmusiken

Syftet med samarbetet är bland annat att locka ny publik till AMK:s konserter. AMK ska, liksom Försvarsmaktens två andra musikkårer Livgardets dragonmusikkår och Marinens musikkår, arbeta för att bevara och utveckla den militärmusikaliska traditionen. Genom den uppmärksamhet som militärmusiken skapar kan också fler få insikt i hur bred Försvarsmaktens verksamhet är och att det finns många olika karriärvägar inom det militära – till exempel som musiksoldat.

– Samarbetet med Neijdens danskompani är oerhört spännande och utvecklande såväl för oss som för dansarna; de är nyutexaminerade och behöver etablera sig, vi vill förnya vårt utbud och fortsätta slipa på vår musikaliska förmåga. Det är verkligen inspirerande att arbeta tillsammans med konstnärer som är så kreativa, säger Anders Rydström.

Programmet bjuder på en resa genom musikens och dansens virvlar; det blir eldig flamenco, stämningsskapande modern musik och fartfyllda showdansnummer, flera olika stilar som formats av sina respektive länders kultur. Dansgalan dirigeras av Michael Bartosch, som gjort sig ett namn inom operavärlden, men som också har stor erfarenhet av att dirigera symfoniorkestrar.

– Jag tror att publiken kommer att förvånas över den musikaliska bredden. Jag hoppas också att våra nya besökare hittar något som de vill återkomma till, jag vågar lova att de kommer att upptäcka att militärmusiker håller en hög musikalisk nivå, säger Anders Rydström.