Det lönar sig att klura

Olle Holgersson vid Marinbasens måldepå ute på Kungsholmen i Karlskrona skärgård, ställdes inför uppgiften att utforma ett nytt sjömål som det moderna Svenska sjöförsvaret kunde övningsskjuta mot.

Stolt upphovsman med lätt sjömål. Foto: Håkan Jönsson/Försvarsmakten
Lätt sjömål i sina beståndsdelar.
Lätt sjömål i sina beståndsdelar. Foto: Håkan Jönsson/Försvarsmakten
Per-Olof Holgersson i full färd med nästa projekt.
Per-Olof Holgersson i full färd med nästa projekt. Foto: Håkan Jönsson/Försvarsmakten
Lätt sjömål i sina beståndsdelar. Foto: Håkan Jönsson/Försvarsmakten
Per-Olof Holgersson i full färd med nästa projekt. Foto: Håkan Jönsson/Försvarsmakten

Idén från början var att bygga ett fast mål som inte behövde bogsering vid varje tillfälle. Ett sådant projekt skulle ha blivit mycket omfattande, inte minst ekonomiskt, med tanke på de påfrestningar ett sådant bygge skulle ha blivit utsatt för. Efter en del funderande kom Olle fram till en lösning som klarade specifikationerna till en mycket lägre kostnad och med och mycket större flexibilitet. Det hela är lika enkelt som genialt: ett långt rör med ett flöte och ett sänke förses med en korv av luftgenomsläppligt tyg och –Voilà!

För att göra det hela än mer lätthanterligt är alltihopa lätt att demontera och själva röret är tredelat. Det går lätt att stuva ombord. Och monteras av en person på ett par minuter. Sjösätts, beskjuts och plockas hem för att användas nästa gång, på nästa ställe.

Både tredje- och fjärde sjöstridsflottiljerna har flera stycken och ME02 hade det med sig under sitt uppdrag i Adenviken.

Det nya, lätta  sjömålet har nu behandlats som ett så kallat förslagsärende i Karlskrona garnisons förslagskommitté. Innovationens värde bedömdes vara så stort att upphovsmannen belönas med 30 000 kronor för sin insats.