De valde att fortsätta

Den 1 juli upphörde värnplikten och ersattes med frivillighet. De som ryckt in i januari och bara hunnit tjänstgöra halva sin tid ställdes inför ett val, huruvida de ville fullfölja sin tjänstgöring eller inte. Förvånansvärt många valde att stanna kvar och avsluta det de påbörjat.

Kristian Ericsson, 19, och Cecilia Axelsson, 20, har funnit en härlig gemenskap i sin pluton. Foto: Åsa Stubbfält, NTI-gymnasiet

I 19 i Boden fick gladeligen behålla 33 av sina 39 värnpliktiga. Major Göran Norman, chef på säkerhetsenheten, är imponerad av att så många valde att fortsätta. Han säger att det innebär att det finns massvis med övervägande positiva erfarenheter som väcker deras vilja att kämpa vidare trots att de är fria att avbryta närhelst de vill.

Vill slutföra det hon påbörjat

Cecilia Axelsson, 20, kommer ända från Klövsjö och är en av de som har valt att stanna.
– Jag känner att jag måste slutföra saker jag påbörjat, säger hon. Att fullfölja lumpen är ett mål för mig och jag skulle inte kunna åka hem med vetskapen om att jag inte klarat av det.

Cecilia är ensam tjej i sin pluton och trivs bra med det. Hon har länge varit intresserad av att göra lumpen men bestämde sig först när inkallelsebrevet damp ner i brevlådan. Omställningen från det civila till det militära var omedelbar. Allt gick väldigt fort men hon kände ändå att hon kunde anpassa sig utan större problem.
– Jag visste inte speciellt mycket om Försvarsmakten innan jag kom dit, säger hon. Jag hade mest levt på gamla lumparhistorier, men jag insåg ganska snabbt att det inte går att förklara världen innanför försvarets murar för någon utomstående. Det är något man måste uppleva själv.

”En sjukt bra livserfarenhet”

Både Cecilia och hennes plutonpartner Kristian Ericsson vill uppmana andra ungdomar att söka sig till den nya tre månader långa grundläggande militära utbildningen (GMU) som från och med årsskiftet ska ersätta lumpen.
– Om värnplikten hade försvunnit innan det var min tur att mönstra hade jag sökt till GMU istället, säger Kristian. Att få en inblick i Sveriges försvar på det här sättet är verkligen en sjukt bra livserfarenhet! Och förutom det så lär man sig oerhört mycket om både sig själv och andra, plus att det ger ett högt civilt meritvärde i de flesta arbetsgivares ögon.