Ännu närmare samhället

De svenska samverkansgrupperna, Liaison Monitoring Team (LMT) flyttar ut från campen till så kallade field houses för att komma närmare samhället. Först ut är gruppen som verkar i Gracanica som flyttar inom ett par veckor.

KS22:s samverkansgrupp i Gracanica består av fyra officerare och fyra assistenter. Från vänster: Sven-Olof Grenholm, Martin Nilsson, Malin Jonsson och Mika Mäntyranta. Foto: Daniel Erlandsson/Försvarsmakten
Sven-Olof Grenholm är nöjd med huset, framförallt närheten till samhället.
Sven-Olof Grenholm är nöjd med huset, framförallt närheten till samhället. Foto: Daniel Erlandsson/Försvarsmakten
Gruppen kommer både att bo och arbeta i huset.
Gruppen kommer både att bo och arbeta i huset. Foto: Daniel Erlandsson/Försvarsmakten
Sven-Olof Grenholm är nöjd med huset, framförallt närheten till samhället. Foto: Daniel Erlandsson/Försvarsmakten
Gruppen kommer både att bo och arbeta i huset. Foto: Daniel Erlandsson/Försvarsmakten

Det svenska förbandet har två samverkansgrupper som täcker områdena kring Gracanica och Pristina. Samverkansgrupperna fungerar som Kfors (Kosovo Force) ögon och öron. Deras uppgift är att samverka med befolkningen och företrädare för samhällsinstitutioner. Syftet är att Kfor ska vara medvetet om vad människor tycker och känner. Grupperna har tidigare bott på Camp Victoria men kommer nu att flytta ut i områdena där de verkar.
– Vinsten är närheten. Ett av syftena med flytten är också att det kommer att finnas ännu fler naturliga kontaktmöjligheter mellan grupperna och befolkningen, säger Anders Nygren som är chef för Regional Liaison Monitoring Team (RLMT).

RLMT är den instans som samordnar samverkansgruppernas verksamhet. RLMT som  leder samverkansgrupper i Pristina län vilket innefattar sju kommuner med fem grupper, två svenska, en finsk, en tjeckisk och en turkisk. RLMT består av en stab på 16 personer som representerar de fyra länder som har grupper i området.

Närheten är den största fördelen

I Gracanica flyttar samverkansgruppen in i sitt hus inom ett par veckor. Chefen för gruppen, Sven-Olof Grenholm, visar runt i huset.
– Här kommer vi att finnas nära de vi samverkar med. Vi bor så pass nära att vi kan promenera till många av våra möten, säger han

Sven-Olofs grupp tillhör KS22 och tillträdde sina tjänster officiellt i söndags, efter en veckas överlämning från sina företrädare. Gruppen kommer både att bo och ha sina arbetsplatser i huset. Sverige använde samma boendekoncept i slutet på insatsen i Bosnien och samverkansgrupper från andra länder i Kosovo bor redan i så kallade field houses.
– Vi kommer att vara synliga på ett annat sätt med den här lösningen. Grupperna kommer att finnas i samhället 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, säger Anders Nygren.

Allteftersom säkerhetsläget i Kosovo har stabiliserats och Kfors fokus flyttats mot samverkan och rådgivning. Kfor ska finnas nära befolkningen och lyssna och känna av.
– Flytten för samverkansgrupperna är ett naturligt led i den positiva utvecklingen i Kosovo, säger Anders Nygren.