Ännu en lyckad eskort

Den 18 oktober avslutade HMS Carlskrona ytterligare en lyckad eskort. Två fartyg med förnödenheter lämnades i Somalias huvudstad Mogadishu efter att ha färdats från Mombasa i Kenya.

HMS Carlskrona eskorterar ett av fartygen till Mogadishu. Foto: Anna Norén/Försvarsmakten
Bordningsstyrkan finns ombord för att skydda fartyget under eskorten.
Bordningsstyrkan finns ombord för att skydda fartyget under eskorten. Foto: Anna Norén/Försvarsmakten
Bordningsstyrkan finns ombord för att skydda fartyget under eskorten. Foto: Anna Norén/Försvarsmakten

Fartygen MV Masar Trade och Petra I ur World Food Program och African Union Mission in Somalia (AMISOM), nådde idag fram till Mogadishu.

Det FN-ledda World Food Program (WFP) försöker att föra in mat och övriga förnödenheter till den lidande civilbefolkningen i Somalia. AMISOM, som leds av den Afrikanska Unionen, har till syfte att stötta de fredsbevarande soldaterna i Somalia med förnödenheter.

HMS Carlskrona har i och med eskorteringen av WFP-fartyget MV Masar Trade återigen genomfört EUNAVFOR:s huvuduppgift. Förutom detta har Carlskrona med sin närvaro även bidragit till att förebygga piratverksamhet längs Somalias kust.

– Det vi gör känns viktigt! Personligen är jag väldigt tillfredställd med vårt jobb och det vi gör för människorna i Somalia, säger Victor Lundqvist som tjänstgör som stridsledningsofficer ombord på HMS Carlskrona.

Situationen som råder i Somalia är oerhört svår, bland annat lider 240 000 barn av akut undernäring. Det innebär att var sjätte barn är akut undernärt, den största andelen svältande barn i hela världen.

WFP-transporterna är dock inte populära hos alla eftersom att maten i sig utgör ett maktmedel för den som kontrollerar transporterna. Därför finns EUNAVFOR och HMS Carlskrona på plats för att ge mattransporterna militärt skydd.