”Ända in i kaklet!”

Det är tid av förändring, både inom KFOR (Kosovo Force) och inom svenska Försvarsmakten. Och förändring gick som en röd tråd genom överbefälhavaren Sverker Göransons besök i Kosovo i veckan. Göranson hade också hade ett tydligt budskap till förbandet – ”Ända in i kaklet”.

Överbefälhavaren Sverker Göranson i samtal med gruppchefen under patrull med skyttekompaniet. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Sverker Göranson visades runt i Pristina av samverkansofficeren Tommy Wikström.
Sverker Göranson visades runt i Pristina av samverkansofficeren Tommy Wikström. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Överbefälhavaren uppskattade patrullen med skyttesoldaterna.
Överbefälhavaren uppskattade patrullen med skyttesoldaterna. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
”Ni är proffsiga människor rakt igenom som med sin kompetens vill vara med och göra skillnad. Fortsätt med det ända fram”, sa överbefälhavaren i sitt tal till förbandet.
”Ni är proffsiga människor rakt igenom som med sin kompetens vill vara med och göra skillnad. Fortsätt med det ända fram”, sa överbefälhavaren i sitt tal till förbandet. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Sverker Göranson visades runt i Pristina av samverkansofficeren Tommy Wikström. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Överbefälhavaren uppskattade patrullen med skyttesoldaterna. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
”Ni är proffsiga människor rakt igenom som med sin kompetens vill vara med och göra skillnad. Fortsätt med det ända fram”, sa överbefälhavaren i sitt tal till förbandet. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten

I veckan har stridsgruppen som Sverige tillhört slagits ihop med en annan stridsgrupp. Detta genomförs för att flera länder drar ner på sitt truppbidrag till KFOR i närtid. Sverige lämnar med sitt sista skyttekompani om några veckor och fokus flyttas mer och mer till samverkan och rådgivning. Samtidigt som förändringens vindar blåser över KFOR besökte Överbefälhavaren Sverker Göranson KS21. Han följer utvecklingen i landet med stort intresse.
– Utvecklingen går sakta men säkert vidare till något positivt. Det är spännande att se vart det ska ta vägen och hur det utförs av er, sa han till förbandet.

Under besöket i Kosovo fick Sverker Göranson se flera delar av förbandet, med fokus på det som kommer att vara huvudverksamheten i framtiden. Han patrullerade med en av samverkansgrupperna och fick genomgång av arbetet med SSR, säkerhetssektorreformen, där Sverige bidrar med flera rådgivare. Han mötte även chefen för KFOR Erhard Bühler och diskuterade framtiden. Han gick även på patrull med skyttekompaniet. Besöket inleddes med ett tal till förbandet och Överbefälhavaren hade ett viktigt budskap.
–  Säkerheten signalerar att allt går åt rätt håll, då kan man invaggas i falsk säkerhet. Professionaliteten är då oerhört viktig hela tiden. Sveriges försvarsmakt har oerhört stor respekt därute, precis som ni har fått. Och varför då? Jo, för att ni är proffsiga människor rakt igenom som med sin kompetens vill vara med och göra skillnad. Fortsätt med det ända fram.

Överbefälhavaren tog också upp de förändringar som sker på hemmaplan med ett nytt försvar baserat på frivillighet och ny organisation.
– Det sker stora förändringar i Sveriges försvarsmakt. Med en och samma försvarsmakt, en organisation, ska vi kunna lösa uppgifter nationellt, i närområdet och utanför detsamma. Samma gäller där som här. Kvalitet och professionalism hela vägen, att föra mandaten ända in i mål, ända in i kaklet.