Vardagshjältar rekryteras ur Högvakten

Regnet hänger i luften, ett skyfall har precis dragit förbi över Yttre Borggården inför onsdagens vaktavlösning på Stockholms slott. Vaktchefen, kapten Joakim Björk, och hans ställföreträdare, fänrik Rickard Nilsson, ur Amfibieinsatskompaniets andra pluton väntar i pelargången.

Avlösningsförarna avrapporterar Foto: Anders Blom/Försvarsmakten
Patrullchef Rickard Mandahl
Patrullchef Rickard Mandahl Foto: Anders Blom/Försvarsmakten
Parad för fanan
Parad för fanan Foto: Anders Blom/Försvarsmakten
Patrullchef Rickard Mandahl Foto: Anders Blom/Försvarsmakten
Parad för fanan Foto: Anders Blom/Försvarsmakten

Trots ett stort tidsuttag är amfibieskyttesoldaterna positiva och alerta i väntan på ”Gevärsropet”. Applåderna efter Arméns musikplutons version av ”Mio min Mio” ebbar ut och andra amfibieskytteplutonen gör sig redo för avmarsch. Ställföreträdande kompanichef, kapten Pontus Jansson, tillika avgående ”Vakthavande Major”, berättar om hur kompaniet i våras bestod av 228 stycken värnpliktiga vid inryckningen, men att det nu återstår 169 stycken soldater.

– Flera hade skador redan vid inryckningen. Den 1 juli passerade och många blev antagna till högskolor under juli-augusti och ytterligare flera fick jobb under augusti-september. Denna vecka påbörjades dessutom gruppchefs- och bandvagnsutbildningen, varvid amfibieskyttesoldaterna får ytterligare poster att dela på, berättade Pontus Jansson

Andra plutons schema ser denna vecka ut på följande sätt; söndag-onsdag vakt på Stockholms slott, avgång klockan 12:45, sedan buss ut till Drottningholm och vaktavlösning där, vakt på Drottningholms slott till lördag, ledig lördag kväll och pågång igen söndag… Så fortsätter det september månad ut. Här gäller det för kompaniadjutanten, löjtnant Arle Othberg, att pussla ihop tvättbyten, transporter och matbeställningar på rätt platser i tid.

Ett liv i försvaret lockar

Sammanhållningen märks tydligt vid besök i Högvaktsflygeln, att hålla ihop och klara vaktpassen med ett naturligt gott humör efter nattens och morgonens höstregn. En av dessa vardagshjältar är patrullchefen Rickard Mandahl från Uppsala. Han ser fram emot att kunna rekryteras till soldat eller helst gruppchef vid andra amfibiebataljonen efter MUCK den 25 mars, och att flytta med sin flickvän till Västerhaninge. På min fråga vad det är som lockar berättade han,
– Den nya organisationen amfibiebataljon 2014 som har presenterats under soldatutbildningen låter spännande och jag tror på en framtid i Försvarsmakten, sa Rickard.
 
Innan dess väntar bland annat stridsskjutningsveckor i oktober, innan nästa högvaktsperiod tar vid under november-december. Gruppcheferna har till dess hunnit bli vicekorpraler.