Träffsäkra hemvärnssoldater

Svenska mästerskapen i skytte med Automatkarbin 4 arrangerades i år i Värmland den 25-26 augusti. Det tävlades i såväl fältskytte som banskytte och skyttarna från Norrbottensgruppens organisation tog storslam och kunde vända hemåt med fem av sex guldmedaljer.

Hemvärnssoldaterna från Norrbotten tog storslam vid årets Svenska mästerskap med Automatkarbin 4. Foto: Richard Kjaergaard/Tidningen Hemvärnet
Svensk mästare i banskytte Ak4, Stefan Nilsson, Luleå hemvärnskompani.
Svensk mästare i banskytte Ak4, Stefan Nilsson, Luleå hemvärnskompani. Foto: Richard Kjaergaard/Tidningen Hemvärnet
Svensk mästare i banskytte Ak4, Stefan Nilsson, Luleå hemvärnskompani. Foto: Richard Kjaergaard/Tidningen Hemvärnet

Banskyttet genomfördes i Kristinehamn under mycket svåra förhållanden. I kraftigt regn och dålig sikt kunde Stefan Nilsson från Luleå hemvärnskompani ta hem guldet. Stefan hade 323 poäng av 350 möjliga. Det blev även guld till Norrbotten i tremannalagstävlingen där laget från Luleå hemvärnkompani kunde kliva högst upp på prispallen. I laget ingick förutom Stefan Nilsson också Karl Olsson och Alf Granqvist. I banskyttet ingick även en 7-mannalagstävling, där gick guldet till Norrbottensgruppen.

Fältskyttets individuella klass vanns av skåningen Lars Lennartsson men lagtävlingarna togs även här hem av Luleå hemvärnskompani och Norrbottensgruppen. Mycket glädjande var också att Anna-Lena Haara från Haparanda och ingående i Lapplandsjägargruppens organisation blev bästa kvinna, hon slutade på tredje plats bland alla deltagare i fältskyttet.
– Helt otroligt! Jag trodde aldrig att jag skulle placera mig så högt, sa Anna-Lena efteråt.

Stridskjutning

– Det här var fantastiskt roligt, framgångarna visar inte bara att vi är duktiga tävlingsskyttar utan också att vi har hemvärnssoldater som verkligen kan hantera sina vapen. Nu ska vi ta ytterligare ett steg framåt i den nya skjututbildningen där även enskild soldats stridsskjutning ingår, säger major Karl Olsson vid Norrbottensgruppen och chef för 63:e hemvärnsbataljonen.

Nästa års mästerskap arrangeras av Norrbottensgruppen tillsammans med Norrbottens skytteförbund. Fler framgångar för våra Norrbottniska hemvärnssoldater då?