Svenskar i strid efter valet

Efter att det afghanska parlamentsvalet avslutats klockan fyra på lördag eftermiddag stötte en patrull från den svenska kontingenten och afghanska säkerhetsstyrkor samman med beväpnade personer i området kring staden Sar-e Pol.

Staden ligger inom det svensk- finländska ansvarsområdets sydvästra del och stridskontakten varade cirka en timme. Ingen personal skadades vid striden, vare sig från de afghanska säkerhetsstyrkorna eller från den svenska enheten.
 
Sammanstöten inträffade cirka klockan 16.30, lokal tid, genom att patrullen besköts med finkalibriga vapen och raketgevär. Antalet motståndare bedömdes under striden till cirka 15 personer.
 
Under striden träffades ett av de svenska fordonen av en granat från ett raketgevär. Fordonet påverkades dock inte allvarligt och efter sammanstöten fullföljde patrullen sitt uppdrag. Klockan 19.30 lokal tid var den framme och grupperad på beordrad plats.