Svensk helikopterpersonal i Afghanistan

De första svenska helikopterteknikerna är nu på plats i Afghanistan. Men inte som en del i det svenska förbandet, de ingår i stället i Norges insats, som en del i Norwegian Aeromedical Detachment.

Svenska helikoptertekniker stödjer nu det norska förbandet i Afghanistan. Foto: Forsvaret
Tio svenska helikoptertekniker och en stabsofficer är avdelade till Norwegian Aeromedical Detachment i Afghanistan.
Tio svenska helikoptertekniker och en stabsofficer är avdelade till Norwegian Aeromedical Detachment i Afghanistan. Foto: Forsvaret
Tio svenska helikoptertekniker och en stabsofficer är avdelade till Norwegian Aeromedical Detachment i Afghanistan. Foto: Forsvaret

– Vi är elva svenskar som under olika tidpunkter utgör en del i det norska förbandet i Afghanistan, säger örlogskapten Urban Thorsell som nu blir stabsofficer i Norwegian Aeromedical Detachment. Han ingår i den första gruppen svenskar som precis roterat ner till Meymaneh, Norges PRT i provinsen Fayrab, väster om det svenska ansvarsområdet.

De svenska teknikerna integreras med de norska teknikerteamen som vardera består av åtta helikoptertekniker, varav två eller tre är svenskar. Teamen kommer att vara i Afghanistan två månader i stöten och däremellan jobba i Norge. Svenskarnas uppdrag pågår åtminstone fram till utgången av 2011.

– Det är möjligt att det blir en förlängning efter förhandlingar grannländerna emellan, säger Urban Thorsell.

Frågan om att få låna svenska helikoptertekniker ställdes av norska försvaret runt julen 2009, som en del i det nordiska försvarssamarbetet Nordefco. Norge behövde tekniker för att kunna vidmakthålla sin Medivac-insats i Afghanistan. Svaret från svenska försvarsmakten blev ja och personal rekryterades med kort varsel. Från januari 2010 har de svenska helikopterteknikerna utbildats i Norge på helikoptern Bell 412, en modell som motsvarar Sveriges tidigare hkp 11. Norwegian Aeromedical Detachment i Afghanistan består av två helikoptrar som står i 15 minuters beredskap och en helikopter i reserv.

– Det känns bra att hjälpa våra grannar i väst med uppdrag som de inte klarar med egna resurser. Dessutom bidrar vi aktivt till nytta i ett område där även svenska OMLT verkar, säger Urban Thorsell, som nu gör sin första internationella insats.