Stort intresse för HMS Södermanland

Som enda ubåt i övningen Northern Coasts i Finland skapar HMS Södermanland ett stort intresse. Det märktes särskilt under den gångna helgens hamnfas när många intresserade Åbobor tittade på och fotograferade ubåten. Finska och svenska Combat camera gjorde en film om ubåten där man bland annat intervjuade besättningen.

Att arbeta på däck kräver försikighet då ubåten inte har någon reling. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

Just nu är ubåten till sjöss med övriga styrkan och övar. Både ytfartyg, helikoptrar och ubåtsjaktflygplan kommer att försöka hitta Södermanland. Östersjön är ett av de svåraste haven i världen att söka efter ubåtar. Det beror bland annat på på att det är relativt grunt och att de sonarer som används påverkas av den varierande salthalten och temperaturen.

Se filmen om HMS Södermanland på Finska marinens Youtubekanal. Filmen är på engelska.