Soldaterna i Kosovo har röstat

Den 19 september är det val i Sverige. På Camp Victoria har det redan röstats klart. Det svenska sektionskontoret i Kosovo har i samarbete med det svenska förbandet anordnat två valtillfällen. Och valdeltagandet har varit högt.

Över 130 personer röstade på Camp Victoria. Foto: Tomas Björck/Försvarsmakten
Auditören Tomas Björck och stabsassistenten Charlotta Dackborn skötte det administrativa kring valet.
Auditören Tomas Björck och stabsassistenten Charlotta Dackborn skötte det administrativa kring valet. Foto: Ylva Pekkari/Försvarsmakten
Military Liaison Officer Ulf Backman, som har sin arbetsplats på det svenska, sektionskontoret var valförrättare.
Military Liaison Officer Ulf Backman, som har sin arbetsplats på det svenska, sektionskontoret var valförrättare. Foto: Tomas Björck/Försvarsmakten
Auditören Tomas Björck och stabsassistenten Charlotta Dackborn skötte det administrativa kring valet. Foto: Ylva Pekkari/Försvarsmakten
Military Liaison Officer Ulf Backman, som har sin arbetsplats på det svenska, sektionskontoret var valförrättare. Foto: Tomas Björck/Försvarsmakten

De som inte är hemma i Sverige på ledighet under valdagen eller under dagarna då det är möjligt att förtidsrösta har getts möjligheten att rösta på Camp Victoria i Kosovo. Vid två tillfällen har konferensrummet i stabshuset, Victoriasalen, förvandlats till vallokal.

Det svenska sektionskontoret i Pristina har stått för röstlängder och röstkort. Det är också de som sett till att rösterna kommit hem till Sverige. Camp Victoria har varit en av två vallokaler i Kosovo och det har inneburit att även andra svenska medborgare förutom de som tillhör förbandet har kommit för att rösta. Mer än 130 personer röstade på Camp Victoria.
– Det innebär att mer än halva förbandet har röstat här nere. Det är många fler än vi förväntade oss, säger auditören Tomas Björk som tillsammans med Military Liaison Officer Ulf Backman förrättade valet på Camp Victoria.