Snabb insats räddade vilsen kvinna

Natten mot söndagen den 12 september fick vakthavande befäl vid Norrbottens regemente veta att en kvinna var försvunnen i trakten av Gällivare. Personal ur hemvärnets kommunkompani i Gällivare engagerades för att hjälpa polisen att söka efter den försvunna kvinnan.– Jag fick besked om det inträffade strax efter halv två och redan efter en halvtimme var två motorcykelordonnanser ute på platsen och kunde börja hjälpa till, berättar kapten Hans Åhl, kompanichef.

Hemvärnssoldater i samverkan med polisen. Foto: Arkivbild: Mats Engfors/Försvarsmakten

Hans tog sedan med sig tre soldater från kompaniet och åkte ut till området där kvinnan försvunnit.
– Vi har som policy att alltid ställa upp för samhället när det behövs så det är aldrig några problem att få tag personal. Jag vet att jag kan ringa till mina soldater när som helst på dygnet, det känns tryggt att veta som kompanichef, fortsätter Hans.

Brasor i skogen

Hans och de tre soldaterna satte omedelbart igång med att göra upp eldar runt om i området.
– Anledningen till att vi eldar är att vi hoppas den som är försvunnen då kan se att ljus och rök från brasorna och sedan lokalisera sig rätt, säger Hans Åhl.

Vid halv fyra hittades en handske som visade sig tillhöra den försvunna kvinnan. Sökningen koncentrerades då till området där handsken hittats. Efter det dröjde det bara en knapp timme innan hon hittades. Hon var starkt nedkyld men vid liv och fördes med ambulans till Gällivare sjukhus för kontroll.

Hemvärnet, redo för insats dygnet runt

– Ännu en gång har hemvärnets personal visat att de står på tå och är något att räkna med när det verkligen gäller. Det är vid tillfällen som detta man påminns om vilket stöd hemvärnets personal utgör och vilka uppoffringar de är beredda att göra för samhälle och medmänniska.
Det är mycket väl värda ett varmt tack för att de mitt i natten lämnade säng och stugvärme och ställde upp när samhället kallade och utförde ett uppdrag som dessutom, tack och lov, slutade lyckligt, sa regementschefen, överste Olof Granander, när han blivit orienterad om helgens insats.