Skadad soldat på väg till Sverige för vård

Läget för den soldat som skadades igår när hans stridsfordon körde på en hemmagjord bomb i Afghanistan är nu stabilt. Han är vaken och klar och inriktningen är att han under söndagen ska transporteras hem till Sverige och Akademiska sjukhuset i Uppsala för vidare vård.

Soldaten skadades igår kväll strax efter klockan 20.00 lokal tid när stridsfordonet han framförde körde på en hemmagjord bomb. I anslutning till detta utsattes patrullen också för beskjutning med finkalibriga vapen. Klockan 21.00 hade denna upphört.

Soldaten gavs första hjälpen direkt i anslutning till skadeplatsen och helikopterunderstöd tillkallades.

En amerikansk sjuktransporthelikopter förde den skadade till det tyska fältsjukhuset på Marmal. Den skadade var vid medvetande när han avtransporterades och han anlände till fältsjukhuset cirka 21.30, lokal tid.