Skadad soldat i Sverige för vård

Den svenske soldaten som i fredags skadades i Afghanistan när hans stridsfordon körde på en hemmagjord bomb är hemma i Sverige.

Soldaten som skadades i Afghanistan i fredags lastas ur flygplanet för transport till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Mats Gyllander

Omkring klockan 15.30  i dag landade ambulansflyget med den skadade soldaten på Ärna flygplats i Uppsala. Där förflyttades han till en väntande ambulans som tog honom till Akademiska sjukhuset för vidare vård.
– Omhändertagandet har fungerat bra, ända från skadeplatsen i Afghanistan till Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger Bengt Svensson, ställföreträdande chef för armétaktiska staben i Högkvarteret, som mötte den skadade soldaten på Ärna flygplats.

Det var i fredags kväll strax efter klockan 20.00 lokal tid som soldaten skadades när stridsfordonet han framförde körde på en hemmagjord bomb. I anslutning till detta utsattes patrullen också för beskjutning med finkalibriga vapen. Klockan 21.00 hade denna upphört.

En amerikansk sjuktransporthelikopter förde den skadade till det tyska fältsjukhuset på Marmal. Han var vid medvetande när han avtransporterades och anlände till fältsjukhuset cirka 21.30, lokal tid.
– Den svenska styrkan i Afghanistan har gjort en utmärkt insats. Både när det gäller stödet till de afghanska säkerhetsstyrkorna i samband med valet och omhändertagandet av den skadade soldaten, säger Berndt Grundevik, chef för armétaktiska staben.