Ös med fältartisterna – ett välkommet avbrott i vardagen

Ända sedan beredskapstiden har svenska soldater fått underhållning av så kallade fältartister. I förra veckan underhöll bandet Out of Bounds och stå upp-komikern Kristoffer Appelquist förbandet i Kosovo.

Out of Bounds under spelningen på finska Camp Ville. Foto: Mårten Martisnsson/Försvarsmakten
Komikern Kristoffer Appelquist underhöll på Muddy Mess under fredagen och var konferencier under lördagens festival.
Komikern Kristoffer Appelquist underhöll på Muddy Mess under fredagen och var konferencier under lördagens festival. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Campbandet Moose Brothers spelade under festivalen.
Campbandet Moose Brothers spelade under festivalen. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Campbandet Nuggets inledde festivalen. Det var första gången förbandet fick höra Nuggets och Moose Brothers spela.
Campbandet Nuggets inledde festivalen. Det var första gången förbandet fick höra Nuggets och Moose Brothers spela. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Komikern Kristoffer Appelquist underhöll på Muddy Mess under fredagen och var konferencier under lördagens festival. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Campbandet Moose Brothers spelade under festivalen. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Campbandet Nuggets inledde festivalen. Det var första gången förbandet fick höra Nuggets och Moose Brothers spela. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten

Fältartisterna är en frivillig organisation inom Försvarsutbildarna. Sedan 1953 har de underhållt svenska soldater i och utanför Sverige. Redan 1957 tjänstgjorde den första gruppen fältartister i internationella sammanhang.

I förra veckan var det dags för förbandet i Kosovo att få ett välkommet avbrott i rutinerna genom ett besök av fältartisterna. Bandet Out of Bounds och stå upp-komikern Kristoffer Appelquist erbjöd underhållning på högsta nivå. Sångerskan Maria Johansson har jobbat mycket med fältartisterna nationellt och har varit i Afghanistan en gång.
– Vi är här för att förbandet ska få ett avbrott och kunna gå tillbaks till normal rutin med mer glöd, säger hon.

Under veckan spelade Out of bounds fyra gånger varav en spelning hölls på finska Camp ville där en hel del svenskar bor. En av spelningarna gjordes i form av en U2-mässa i samarbete med förbandets pastor. Veckan avslutades med en festival på lördagen. Då spelade även två lokala campband, Nuggets och the Moose Brothers. Ungefär 300 personer från bland andra de svenska, finska, italienska, slovenska och amerikanska förbanden fanns i publiken under lördagskvällen.

Ett grundkrav för en fältartist att bli krigsplacerad eller att tjänstgöra internationellt är att gå någon av fältartistkurserna som finns i tre nivåer. När fältartisterna är i utlandsstyrkan är de en del av förbandet och bär uniform precis som alla andra. Under vecka med KS21 fick de vara med och se verksamheten. De var på patrull med skyttkompaniet, följde med sjukvårdsgruppen och fick en genomgång av en av samverkamsgrupperna.
– Jag hade läst på om Kosovo innan och det är intressant att se vad som hänt här, att få se den lyckade insatsen. Storheten är också att få vidga sina perspektiv, höja blicken och känna stolthet över sitt eget samhälle, säger Maria Johansson.
 
Maria tror att det finns flera olika anledningar till varför musiker, skådespelare och komiker väljer att bli fältartister.
– Det är ett visst mått av äventyr men också en annorlunda form att jobba och en möjlighet att träffa andra musiker, säger hon.

Artisterna hade inte spelat ihop som ett band innan de ryckte in på Livgardet inför resan till Kosovo. Fältregissören som är den som väljer ut medlemmarna i bandet och han eller hon försöker få en blandning av musiker, både vad gäller musikstilar och tidigare utlandserfarenhet. Maria Johansson är mycket nöjd med veckan på Camp Victoria.
– Det har varit en stor vecka i mitt liv. Det är en trygghet i förbandet trots att svenskar är ett individualistiskt folk vilket jag tycker inger hopp. Det är roligt att hänga på mässen och i matsalen och tjabba med folk, men det finns också en skarp medvetenhet hos många som jag mött. Det finns otroliga kunskaper och ett genuint intresse i förbandet för att bevara rättigheter för människor, säger hon.

Fältartisterna KS21 består av:
Magnus Josephson, gitarr, sång
Maria Johansson, sång
Marlene Strand, sång
Peter Nygren, keyboard, sång
Johan Ivansson, bas, sång
Tom Steffensen, trummor
Christoffer Gustavsson, ljudtekniker
Kristoffer Appelquist, komiker