Ö till ö

Bakom detta något kryptiska namn finner vi en tävling som sannolikt tillhör de mest krävande endagstävlingarna i världen. Tävlingen går ut på att förflytta sig till fots och i vattnet mellan Sandhamn i Stockholms mellersta skärgård till Utö i södra skärgården. Det är en sträcka på cirka fem och en halv mil på land och en mil i vattnet.

Full fart ut på en av simsträckorna. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Kadetterna Victor Boström och Johan Helgesson på väg över Mörtö-Bunsö.
Kadetterna Victor Boström och Johan Helgesson på väg över Mörtö-Bunsö. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Vinnande laget under sista simsträckan.
Vinnande laget under sista simsträckan. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Prisutdelning herrar efter väl genomförd tävling.
Prisutdelning herrar efter väl genomförd tävling. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Kadetterna Victor Boström och Johan Helgesson på väg över Mörtö-Bunsö. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Vinnande laget under sista simsträckan. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Prisutdelning herrar efter väl genomförd tävling. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten

Tävlingen startade i Sandhamn strax före klockan 0600 på morgonen, med en kort löpning ner till första långa simningen mot Vindalsö och därefter vidare över ett antal mindre öar till Runmarö. Tävlingen fortsatte med kortare och längre simsträckor och löpsträckor över bland annat Nämndö. Den längsta löpsträckan på nästan 2 mil gick över Ornö. Där valde många av lagen att ta av sig våtdräkterna som de simmade i. På de kortare sträckorna däremot sprang de i våtdräkt, vilket naturligtvis var mycket varmt i det soliga och nästan vindstilla vädret.

Efter nio timmar och nio minuter gick det första laget i mål på Utö. Det är en imponerande tid med tanke på den strapatsrika förflyttningen. Vinnande lag blev Team Red Bull Ironman, som bestod av Jonas Colting från Sverige och Gordon Byrn från USA. Bästa lag från Försvarsmakten var laget med Johan Hasselmark och Daniel Hansson, som bara var drygt tre minuter efter. Det laget vann för övrigt spurtpriset från Sandhamn till Styrsvik på Runmarö.

Tredje platsen togs av ett lag som till hälften bestod av försvarsmaktspersonal, nämligen laget med Joakim Axelsson och Erik Strand.

Bland lagen som tävlade för MHS Karlberg kom laget från Försvarsmaktens idrotts- och friskvårdsenhet med Jan-Henrik Bäck och Joakim Berggren in på tiden 12 timmar och 46 minuter. Laget med kadetterna Christoffer Axelsson och Ivar Nelson kom in på tiden 11 timmar och 26 minuter medan laget med kadetterna Johan Helgesson och Victor Boström kom in på tiden 13 timmar och 14 minuter.

Förutom de lag som tävlade för MHS Karlberg, deltog ytterligare två kadetter i tävlingen. De kom i mål på en mycket hedrande niondeplats på tiden 11 timmar och 14 minuter, vilket gör dem till bästa laget med enbart kadetter.

Totalt deltog Försvarsmakten med fjorton lag av de 80 startande lagen. Tyvärr var det inte med några damer från Försvarsmakten. Anledningen till att Försvarsmakten var så väl representerad är att tävlingen på ett bra sätt speglar en del av de saker som Försvarsmakten anser är viktiga. Det är en lagtävling där uthållighet och förmåga att kunna läsa karta är viktiga inslag. Tävlingen går både på land och i sjön och deltagarna får vara beredda på att kunna hantera varierande väder. Att tävlingen dessutom går på historisk militär mark i Stockholms skärgård där kustartilleriet (nuvarande amfibiekåren) har haft många anläggningar gör inte saker sämre.

Sammantaget så var det en väl planerad och väl genomförd tävling.

Alla resultat finner du via länkar till höger.