Nydöpta helikopterpiloter

I ett strålande väder återupptogs under torsdagen den 2 september en tradition som under ett antal år legat i träda, så kallat ”enkelkommandodop”. Det var med anledning av att Helikopterflottiljens senaste piloter nu blivit godkända att få flyga själv.

En av de nya piloter som nu får flyga själv, fänrik Johan Skoglund, blir här döpt. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Nydöpta piloter vid Helikopterflottiljen, övre raden från vänster: Fredrik Elofsson, Andreas Bergman, Helena Hommik och Johan Skoglund. Nedre raden: Andreas Pantesjö och Mattias Fridegård.
Nydöpta piloter vid Helikopterflottiljen, övre raden från vänster: Fredrik Elofsson, Andreas Bergman, Helena Hommik och Johan Skoglund. Nedre raden: Andreas Pantesjö och Mattias Fridegård. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Fänrik Andreas Bergman överlämnar sin enkrona som visar hans födelseår som pilot till kurschefen Jan Bergman.
Fänrik Andreas Bergman överlämnar sin enkrona som visar hans födelseår som pilot till kurschefen Jan Bergman. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Nydöpta piloter vid Helikopterflottiljen, övre raden från vänster: Fredrik Elofsson, Andreas Bergman, Helena Hommik och Johan Skoglund. Nedre raden: Andreas Pantesjö och Mattias Fridegård. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Fänrik Andreas Bergman överlämnar sin enkrona som visar hans födelseår som pilot till kurschefen Jan Bergman. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten

”Enkelkommandodop” görs när en flygelev har genomfört ett flygpass helt själv, utan någon vid sin sida. Senast ett sådant dop gjordes inom Helikopterflottiljen var 2002.

Det riktigt glittrade i ögonen på eleverna när de efter genomfört dop stolt överlämnade varsin enkrona till kurschefen Jan Bergman. Enkronan ska vara från det år man döps, respektive krona kommer att sparas tillsammans med ett enskilt porträtt och ramas. Dessa hängs upp i en av flygtjänstbyggnaderna på flottiljen i Linköping.

Dessa elever som nu genomgår grundläggande flygslagsutbildning, har tidigare genomfört sin grundläggande helikopterutbildning i Tyskland. Under den tyska utbildningen grundskolas de på helikopter, dock utan att flyga ensamma.

Eleverna skolas för tillfället in på civila helikoptrar av märket Bell 206 för att sedan komma ut på någon av våra insatsdivisioner.