Kosovo Police tar över bevakningen av klostret i Gracanica

Sedan 1999 har svenska soldater dygnet runt bevakat klostret i Gracanica. Nu har Kosovo Police tagit över uppgiften. Det är ett stort steg i processen att stärka Kosovos egen säkerhetsstruktur.

Kosovo Police gör patruller vid klostret dygnet runt . Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Klostret i Gracanica byggdes 1321 och utgör biskopssäte för Raska-Prizren.
Klostret i Gracanica byggdes 1321 och utgör biskopssäte för Raska-Prizren. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Förbandschefen Lena Persson Herlitz.
Förbandschefen Lena Persson Herlitz. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
I mars lämnade KFOR över bevakningen av monumentet i Gazimestan till Kosovo Police och nu har KP även tagit över klostret i Gracanica.
I mars lämnade KFOR över bevakningen av monumentet i Gazimestan till Kosovo Police och nu har KP även tagit över klostret i Gracanica. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Klostret i Gracanica byggdes 1321 och utgör biskopssäte för Raska-Prizren. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Förbandschefen Lena Persson Herlitz. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
I mars lämnade KFOR över bevakningen av monumentet i Gazimestan till Kosovo Police och nu har KP även tagit över klostret i Gracanica. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten

I mars lämnade KFOR över bevakningen av monumentet i Gazimestan till Kosovo Police. Monumentet är rest till minne av slaget vid Kosovo Polje (Trasfälten) 1389. Överlämnandet var ett viktigt första steg i att öka ansvaret för Kosovos egen säkerhetsstruktur. Överlämnandet har varit lyckat och i juli bestämde Nato (North Atlantic Treaty Organization) att fler så kallade objekt med särskild status skulle lämnas över till Kosovo Police. Det första av dem är klostret i Gracanica.
– Svenska soldater som bevakat klostret har varit en del av normalbilden i Gracanica under många år – nu när säkerheten tillåter en förändring är det ett steg i rätt riktning att Kosovos säkerhetsstruktur tar över ansvaret, säger förbandschefen för KS21 Lena Persson Herlitz.

Överlämnandet har planerats noga och skett gradvis under en längre tid. KFOR kommer fortfarande att närvara i området genom patruller. KFOR har under överlämningsperioden tränat tillsammans med både Kosovo Police och Eulex i området.

Klostret i Gracanica byggdes 1321 och utgör biskopssäte för Raska-Prizren. Efter konflikten i Kosovo 1999 flyttade biskopen sitt officiella biskopssäte till Gracanica och sedan dess har klostret varit det viktigaste spirituella centret för den serbiska befolkningen i området. Sedan dess har också svenska soldater bevakat klostret.
– Våra soldater är uppskattade för sina insatser och den svenska närvaron i Gracanica kompletteras under september månad med ett samverkansteam som flyttar in i ett så kallat ”field house” i syfte att komma nära lokalbefolkningen, säger Lena Persson Herlitz.

KFOR kommer att lämna över bevakningen av ytterligare objekt i Kosovo men tidsplanen för detta är ännu inte klar.