"Illuminated Summer" inledd

117 dagar- så lång tid är det kvar till dess att Nordic Battlegroup inleder sin beredskap första januari nästa år. Och nu börjar övningarna för stridsgruppen att rada upp sig som på ett pärlband.

Nordic Battlegroup:s sambandschef, Jan Ödman, för NBG:s fana vid invigningen av "Illuminated Summer". Foto: Rick Forsling / Swedish Armed Forces

För några veckor sedan genomfördes en så kallad ”fältövning” och under måndagen inleddes ”Illuminted Summer” på Ledningsregementet i Enköping. Det är en övning som syftar till att värdera Nordic Battlegroup:s högkvarter- Force Headquarters, (F)HQ, inför beredskapen:
–Det är på många sätt den absolut viktigaste övningen för oss, säger chefen för (F)HQ överste Mikael Frisell.

”Illuminated Summer” är en stabsövning och scenariot är det scenario som kommer att användas under alla höstens övningar för hela Nordic Battlegroup. I spelet under ”Illuminated Summer” har NBG just börjat anlända med personal och materiel till ett insatsområde för att börja lösa sin uppgift. (F)HQ: s roll är under övningen, precis som vid en verklig insats, att leda stridsgruppens operationer i insatsområdet:
–Som ett led i vår utbildning har vi arbetat fram en operationsplan för det här och nu blir första gången som vi får testa den, säger Mikael Frisell. Men framförallt ligger fokus på att öva på ledning i det inledande skedet av en operation.

Förutom att pröva om planen håller och testa andra viktiga rutiner så kommer också (F)HQ: s insatser att värderas:
–Vi har ett antal kriterier som måste vara uppfyllda för att Sverige som ansvarigt land ska kunna säga ”okej, det här högkvarteret kan det dom ska” till EU, så det är faktiskt ganska spännande, konstaterar Mikael Frisell.